Εκθεση και τριήμερο διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Σκαλκώτα

Εκθεση και τριήμερο διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Σκαλκώτα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολυσχιδές αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, με αφετηρία τη συμπλήρωση 70 ετών από τον πρόωρο θάνατό του, εκτυλίσσεται με αυξανόμενη ένταση στο Μέγαρο Μουσικής με τη συνέργεια εκλεκτών μουσικών φορέων. Είναι μία σύμπνοια που επιχειρεί συν τοις άλλοις να προσφέρει στο κοινό τη σωρευμένη νέα γνώση για τον κορυφαίο συνθέτη και να καλλιεργήσει μια εξωστρεφή σχέση της μουσικής παρακαταθήκης του με το ευρύτερο ακροατήριο, τη μουσική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους ερευνητές και τους σολίστ. Η ένταξη του Σκαλκώτα στη γενική εθνική παιδεία ή στο πάνθεον των επιφανών Ελλήνων του 20ού αιώνα γίνεται με τρόπο συντεταγμένο και με ποικιλία μέσων. Οι συναντήσεις και οι συναυλίες που εξελίσσονται εδώ και μήνες πλαισιώνοντας το Ετος Σκαλκώτα κορυφώνονται τώρα σε μείζονες εκδηλώσεις όπως είναι το διεθνές συνέδριο (29/11-1/12) και η έκθεση για τον Σκαλκώτα, που εγκαινιάζεται στις 26 Νοεμβρίου με τεκμήρια από το Αρχείο του, το οποίο φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».

Το Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα γεννήθηκε και εξελίχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει ήδη αφήσει ικανό αποτύπωμα. Το Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο που αρχίζει στις 29/11 με τίτλο «Skalkottas today» είναι μια συνδιοργάνωση ανάμεσα στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική Βιβλιοθήκη του, το Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου – Μαρίκας Παπαϊωάννου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί την κορύφωση των δραστηριοτήτων στον πλαίσιο του «Ετους Σκαλκώτα» και είναι σημαντικό διότι θα προσφέρει τις νεότερες έρευνες γύρω από το έργο του Σκαλκώτα σε διεθνές επίπεδο. Περισσότεροι από 45 Ελληνες και ξένοι επιστήμονες θα θίξουν ζητήματα που αφορούν το αρχείο του, την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο, τη σύνδεσή του με άλλους Ελληνες και ξένους συνθέτες της ίδιας εποχής, καθώς και τη μουσικολογική ανάλυση των έργων του. Αυτό το διεθνές επιστημονικό γεγονός θα δώσει την ευκαιρία σε ερευνητές του έργου του να παρουσιάσουν νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ιδιοφυίας του. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις αίθουσες της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Επίσης, η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Νίκου Σκαλκώτα, και ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής έχει προκηρύξει διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης στο Αρχείο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή