Βλάπτουν οι μουσικές περιοδείες το περιβάλλον;

Βλάπτουν οι μουσικές περιοδείες το περιβάλλον;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποφάσισα να δωρίσω 600 δέντρα για να φυτευτούν, 20 για κάθε πτήση που πήρα τους τρεις τελευταίους μήνες […] Με λυπεί το πόσο η δουλειά μου επιβαρύνει το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα και γενικότερα το πόσο άγρια η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πλανήτη. Η μητέρα φύση χρειάζεται λίγη αγάπη». Αυτά μεταξύ άλλων κοινοποίησε στα δεκάδες εκατομμύρια των ακολούθων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μπέλα Χαντίντ. Το σούπερ μόντελ και ηθοποιός από την Καλιφόρνια είναι η τελευταία μιας σειράς ανθρώπων του ευρύτερου χώρου της τέχνης που κάνουν παρόμοιες δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητά τους στο περιβάλλον.

Αλλα πρόσφατα παραδείγματα είναι τα μουσικά συγκροτήματα που… κόβουν τις περιοδείες. Κάτι τέτοιο ανακοίνωσαν τουλάχιστον οι Coldplay, οι οποίοι δεν θα πραγματοποιήσουν το παραδοσιακό τουρ για να συνοδεύσουν το καινούργιο τους άλμπουμ «Εveryday Life»· αντιθέτως, θα κάνουν μόνο μία συναυλία στο Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, απαλλάσσοντας έτσι το περιβάλλον από την επιβάρυνση των εκτενών εμφανίσεων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι Massive Attack, οι οποίοι πρόσφατα ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το μέγεθος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνουν οι μουσικές περιοδείες και να ερευνηθούν τρόποι που θα το περιορίσουν δραστικά.

Φυσικά, αυτοί δεν είναι οι πρώτοι. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, πως ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έχει ξοδέψει μπόλικο χρήμα αλλά και χρόνο σε εκατοντάδες περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινούνται και οι Pink, Drake, Fleetwood Mac κ.ο.κ.

«Καλά όλα αυτά, όμως μήπως κρύβουν και μια μικρή δόση υποκρισίας;», αναρωτιέται κάποιος. Η προηγούμενη περιοδεία των Coldplay, για παράδειγμα, περιλάμβανε 122 εμφανίσεις σε 5 ηπείρους, αποφέροντας κέρδη κοντά στα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένο πως στη σύγχρονη εποχή οι μουσικοί βασίζονται κυρίως στις συναυλίες για το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων τους, πόσο εύκολο είναι να τις περιορίσουν δραστικά; Και έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που η υπόλοιπη ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς; Πέρα από το όποιο μάρκετινγκ –διότι και αυτό υπάρχει–, η αξία τέτοιων κινήσεων είναι προφανώς καθαρά συμβολική. Μπορεί να βοηθήσει ωστόσο, ειδικά όσο κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν την κλιματική αλλαγή… fake news. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή