Καλοκαίρι με πρωτότυπες εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου

Καλοκαίρι με πρωτότυπες εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Κήπος του Μεγάρου είναι έτοιμος να υποδεχθεί το κοινό με μια σειρά από πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα «φωτίσουν» τα καλοκαιρινά βράδια

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κήπος του Μεγάρου είναι έτοιμος να υποδεχθεί το κοινό με μια σειρά από πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα «φωτίσουν» τα καλοκαιρινά βράδια.  

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Μέγαρο στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και υποδέχεται στη σκηνή του Κήπου τέσσερις ερμηνευτές διαφορετικών γενεών αλλά με κοινό στοιχείο τη μουσική και την άμεση επικοινωνία με τους ακροατές, μέσα από αυτή. Οι Άλκηστης Πρωτοψάλτη (8/6), Μανώλης Μητσιάς (14/6), Δώρος Δημοσθένους (28/6) και Μαρίνα Σάττι (1/7) θα ερμηνεύσουν ζωντανά παλαιά και νέα τραγούδια για τους θεατές. 

Καλοκαίρι με πρωτότυπες εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου-1
Μούτερ, Μπάρενμπόϊμ, Γιο-Γιο Μα. Φωτ. Adamik

Αυτό το καλοκαίρι, ο Κήπος επιφυλλάσει μια ιδιαίτερη έκπληξη για τους παρευρισκόμενους: Στις 9,23, 30 Ιουνίου αλλά και τις 7 Ιουλίου, θα προβληθούν μέσω μιας οθόνης, μαγνητοσκοπημένες συναυλίες που άφησαν ιστορία στην κλασική μουσική, με μεγάλες ορχήστρες, μεγάλους μαέστρους και ερμηνευτές (είσοδος ελεύθερη). Το Μέγαρο επιλέγει τέσσερα βίντεο – διαμάντια, ανάμεσά τους και η μυσταγωγική συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή και της MusicAeterna στους Δελφούς τον περσινό Ιούνιο. Αυτά τα βίντεο κινηματογραφήθηκαν σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας. Πρωταγωνιστές είναι διακεκριμένοι μαέστροι όπως οι Nτάνιελ Μπάρενμποϊμ, Σερ Σάιμον Ρατλ, Άντρις Νέλσονς, Άννε-Ζοφί Μούττερ, Γιο-Γιο Μα, Γέφιμ Μπρόνφμαν καθώς και και συμφωνικά σύνολα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως, μεταξύ άλλων, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου και η Φιλαρμονική της Βιέννης. Οι Μπάρενμποϊμ, Μούττερ και Γιο-Γιο Μα θα ακουστούν στο «Τριπλό Κοντσέρτο» για πιάνο, βιολί, τσέλο και ορχήστρα σε ντο μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Η West-Eastern Divan Orchestra θα ερμηνεύσει την επιβλητική Ενάτη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Άντον Μπρούκνερ. 

Ακόμα ένας καλλιτέχνης που εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα είναι ο Μάνος Κιτσικόπουλος, ένας σολίστ που επενδύει κλασικά αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική από πιάνο, είτε παίζοντας γνωστά κομμάτια είτε αυτοσχεδιάζοντας. Μετά την επιτυχία του «Θωρηκτού Ποτέμκιν» και του «Sunrise» [«Αυγή»], ο πιανίστας στρέφει το ενδιαφέρον του στον θρυλικό «Νοσφεράτου» του Murnau [Μούρναου] (17/6). Μια «συμφωνία τρόμου», όπως λέει και ο υπότιτλος του φιλμ, μια ταινία-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, που βγήκε στις αίθουσες πριν από 100 χρόνια. 

Λίγες μέρες αργότερα (21/6, είσοδος ελεύθερη) ο Κήπος θα φιλοξενήσει τη Γιορτή της Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το συγκρότημα Κρουστών Τύπανα και νέους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις ακροάσεις του Μεγάρου. 

Επιπλέον, τον Ιούλιο, ο σκιοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς και ο θίασός του θα στήνουν τον μπερντέ τους στον Κήπο, όπου θα ανεβάσουν την κλασική παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος», με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική (4, 5, 11, 12/7). 

Καλοκαίρι με πρωτότυπες εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου-2
Ηλίας Καρελλάς. Φωτ. Φάνης Παυλόπουλος

Το ελληνικό τραγούδι 

Στις 8 Ιουνίου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τρία νέα τραγούδια («Νικητές-χαμένοι», «Φως», «Μείναμε άνθρωποι») αλλά και με νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών της θα εμφανιστεί μαζί με τους μουσικούς Θωμά Κοντογεώργη (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Παντελή Ντζιάλα (κιθάρες), Πέτρο Βαρθακούρη (μπάσο), Τάκη Βασιλείου (ντραμς, κρουστά) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο). Στην ηχοληψία, ο Ζαχαρίας Σταμούλος και στους φωτισμούς, ο Δημήτρης Λάιος. 

Ο Μανώλης Μητσιάς στη συναυλία του στις 14 Ιουνίου με τίτλο «Πενήντα χρόνια χρυσάφι», θα μοιραστεί επιτυχίες της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας με συνοδοιπόρους τους μουσικούς της ορχήστρας του. Μια μαγική διαδρομή στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δήμου Μούτση, του Μάνου Λοΐζου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Θάνου Μικρούτσικου και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών, αλλά και στους στίχους και στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Γιάννη Ρίτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, της Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. 

Στις 28 Ιουνίου, ο Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσει τη συναυλία «L.Ο.V.E.» με το ρεπερτόριο της βραδιάς να διατρέχει τις εποχές, τα μουσικά είδη, τους ρυθμούς, τους τόπους, περνώντας από τις μελωδίες των Γιαννίδη, Μουζάκη, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη σε τραγούδια με χορευτική διάθεση των Elvis Presley, Tom Jones, Simon & Garfunkel, Dusty Springfield, Queen αλλά και των Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού. 

Η Μαρίνα Σάττι μαζί με την μπάντα της αναμένεται να εμφανιστούν την 1η Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου για ένα σύγχρονο μουσικό «πανηγύρι» στο οποίο η γνωστή ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει νέα τραγούδια από το δισκογραφικό ντεμπούτο «Yenna» αλλά και άλλα, παλαιότερα. 

Μουσική από την Ευρώπη 

Η έναρξη για τις μεταδόσεις της εταιρείας παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου UNITEL (9/6) γίνεται με μια μουσική συνάντηση κορυφής το 2019 στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Philharmonie του Βερολίνου, ανάμεσα στους Μπάρενμπόϊμ, τη βιολονίστα Μούτερ και τον τσελίστα Yo-Yo Ma. Μαζί τους, η West-Eastern Divan Orchestra που ιδρύθηκε από τον Μπάρενμπόϊμ και τον παλαιστίνιο διανοούμενο Έντουαρντ Σαΐντ το 1999. Η συγκεκριμένη συναυλία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Συνόλου. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη. 

Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται στις 23 Ιουνίου με μια στάση στην Αυστρία, και συγκεκριμένα στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και στην «Εβδομάδα Μότσαρτ». Με προσκεκλημένη την ιταλίδα μεσόφωνο Tσετσίλια Μπάρτολι, η Φιλαρμονική της Βιέννης  προσφέρει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στον μεγάλο Αυστριακό. Η κορυφαία μετζοσοπράνο θα τραγουδήσει γνωστές άριες κοντσέρτου καθώς και μια άρια την όπερα Ντον Τζοβάννι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ενώ ο Μπάρενμποϊμ, με την ιδιότητα του πιανίστα, θα παίξει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 σε ντο ελάσσονα του Μότσαρτ. Η Φιλαρμονική της Βιέννης θα παρουσίασει ακόμη τη Συμφωνία «της Πράγας» (αρ. 38 σε ρε μείζονα). 

Τρίτος σταθμός, η Ελβετία και το Φεστιβάλ της Λουκέρνης. Ο βρετανός αρχιμουσικός Σερ Σάιμον Ρατλ, από τους πλέον καταξιωμένους του καιρού μας, διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο συναρπαστικό Πουλί της φωτιάς του Ίγκορ Στραβίνσκι και στους γοητευτικούς Συμφωνικούς χορούς, έργο 45 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (30/6). 

Μια εβδομάδα αργότερα στις 7 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Βασιλικής Ορχήστρας Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ υπό τον Άντρις Νέλσονς, με μουσικές επιλογές σε κλασικό, ρομαντικό αλλά και χορευτικό ύφος. Συμμετέχει ο πιανίστας Γέφιμ Μπρόνφμαν, ο οποίος θα ερμηνεύσει το «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τη Σπουδή για πιάνο σε φα μείζονα του Φρεντερίκ Σοπέν. Από το πρόγραμμα της βραδιάς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το ελληνικό κοινό, η Εισαγωγή «Τα ερείπια των Αθηνών», επίσης του Beethoven. Η βραδιά συμπληρώνεται από τη Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και ένα απόσπασμα από τους Σλαβονικούς χορούς του Αντονίν Ντβόρζακ. 

Καλοκαίρι με πρωτότυπες εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου-3

Γιορτή της Μουσικής με την ΚΟΑ 

Στις 21 Ιουνίου στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα παρουσιάσει την Πρώτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven υπό την ανερχόμενη αρχιμουσικο Κάτια Μολφέση, και το Συγκρότημα κρουστών Τύπανα (Δημήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλληνός, Μάριος Μουζακίτης Μπάμπης Ταλιαδούρος, Δημήτρης Αργυρόπουλος), το οποίο έχει επιλέξει για το πρόγραμμά του το εμβληματικό έργο «Drumming» του Steve Reich Στηβ Ράιχ. Στη σκηνή του Κήπου θα ανέβουν επίσης τρία από από τα σχήματα που ξεχώρισαν από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις ακροάσεις του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ. Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες είναι μια πρωτοβουλία του Μεγάρου που στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, μέσα από φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). 

Στη Γιορτή της Μουσικής, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

«Ο Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου»

Για πρώτη φορά, ο Κήπος θα μεταμορφωθεί σε ένα υπαίθριο θέατρο σκιών με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική, για να υποδεχτεί τον Θίασο του Ηλία Καρελλά στην παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος» (4, 5/7 και 11,12/7). Πρόκειται για αναβίωση του ομώνυμου θρυλικού έργου του πρώτου έλληνα καραγκιοζοπαίκτη Μίμαρου, το οποίο πρωτοανέβηκε πριν από 150 χρόνια και έχει τις ρίζες του στη μυθολογία και τη λαογραφία. «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος» είναι ίσως το πιο γνωστό έργο του κλασικού ρεπερτορίου στο ελληνικό θέατρο σκιών, συνταιριάζοντας τον θρύλο του Αγίου Γεωργίου και την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έντονο και ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα. Η είσοδος στον μπερντέ όλων των γνωστών τύπων προσφέρει ποικιλία ηχοχρωμάτων, ντοπιολαλιές και ένα οδοιπορικό σε αντιπροσωπευτικούς σκοπούς και τραγούδια του τόπου μας. Μια συμπαραγωγή του θίασου Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ.  

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, στα 210 72 82 333 και megaron.gr

Ώρες έναρξης των εκδηλώσεων
Γιορτή της Μουσικής | 20:00
Προβολές Unitel και παραστάσεις Καραγκιόζη | 20:30 
Συναυλίες | 21:00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή