Αλέξια Βασιλείου: «Το σύμπαν αγκαλιάζει τις γυναίκες, η ανθρωπότητα όχι»

Αλέξια Βασιλείου: «Το σύμπαν αγκαλιάζει τις γυναίκες, η ανθρωπότητα όχι»

Λίγο πριν η καλλιτέχνιδα ανέβει στην σκηνή της Τεχνόπολης και του Athens Jazz 2022 με θέμα «Women In Jazz», μιλάει για τους μουσικούς ελιγμούς και τις σημαντικής συναντήσεις της καριέρας της -αλλά και για το τελευταίο email που αντάλλαξε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

7' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις δεκαετίες μετράει η αδιάκοπη καριέρα της Αλέξιας. Μιας μουσικού και τραγουδίστριας που αποτέλεσε μέρος των νεανικών αναμνήσεων ουκ ολίγων -ποιος άλλωστε δεν έχει τραγουδήσει το «Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε»; Ή το «Είσαι Παιδί Μου Πειρασμός», που είπε με τον Βλάσση Μπονάτσο;

Όλα αυτά βέβαια ήταν μόνο η αρχή για την πλούσια μουσική καριέρα της Αλέξιας Βασιλείου. Η τραγουδίστρια δεν άργησε να εισάγει την φωνητική τζαζ στην πιο εμπορική εγχώρια πραγματικότητα, με δίσκους όπως «Η Αλέξια ερμηνεύει τα Κλασικά» και το «In A Jazz Mood», στο οποίο ο δρόμος της συνάντησε αυτόν του Τσικ Κορία. Κι αυτή δεν είναι η μόνη αξιοσημείωτη συνεργασία της, μιας και μεταξύ άλλων, συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη στον δίσκο της «Αλέξια – Μίκης Θεοδωράκης», παντρεύοντας κλασικά, τζαζ και αβάν-γκαρντ στοιχεία.

Είναι η τζαζ και οι αυτοσχεδιαστικοί πειραματισμοί που έχουν κερδίσει την Αλέξια περισσότερο τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Διόλου τυχαία, λοιπόν, η μουσικός θα ανέβει στην σκηνή της Τεχνόπολης και το φεστιβάλ Athens Jazz (Σάββατο 28/5, 23:00) που φέτος είναι αφιερωμένο στις γυναίκες. Πριν από αυτό όμως, μίλησε για τις διαφορετικές μουσικές πτυχές της, τις σημαντικές συναντήσεις της καριέρας της, αλλά και την θέση της γυναίκας στην τζαζ, κι όχι μόνο.

Αλέξια Βασιλείου: «Το σύμπαν αγκαλιάζει τις γυναίκες, η ανθρωπότητα όχι»-1
«Το κοινό πάντα με ακολουθούσε με αγάπη σε κάθε μου δίσκο και με αποδοχή». Φωτ.: Βαλεντίνα Καραντώνη

– Έχετε προσκληθεί στο φεστιβάλ Athens Jazz με θέμα τις «Γυναίκες της Τζαζ». Τι σημαίνει αυτό για σας;

– Είναι μεγάλη η χαρά μου που τα τελευταία 2 χρόνια έχω προσκληθεί και έχω έρθει στην Ελλάδα για να τραγουδήσω τζαζ σε δύο σημαντικότατα γεγονότα, πέρυσι στο SNF Nostos και φέτος στο 21ο Athens Jazz. Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι «οι Γυναίκες της Τζαζ», το οποίο είναι και το θέμα του ερευνητικού μου έργου «The Untold Story of Women in Jazz», το οποίο παρουσιάζω σε συναυλίες τα τελευταία 6 χρόνια, πάντα με παραλλαγές, διότι η έρευνα μου βρίσκεται σε εξελικτική πορεία. Ανακαλύπτοντας καινούργιες πληροφορίες, αντικαθιστώ τραγούδια και θεματολογίες κάτω απο το γενικό θέμα και τον τίτλο που παραμένουν ίδια. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το φεστιβάλ εδώ είναι σπουδαίο για την μουσική και για τους μουσικούς αυτού του είδους, διότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί στην Ελλάδα οι οποίες και οι οποίοι χρειάζονται αυτή την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να παρουσιάζουν την μουσική τους. Για μένα σε αυτή την χρονική στιγμή προσωπικά είναι πολύ σημαντικό, διότι μαζί με τις ιστορίες των γυναικών μουσικών της τζαζ, θα παρουσιάσω και την δική μου μουσική ιστορία με δικές μου συνθέσεις και τζαζ μουσική, σε ένα φεστιβάλ με άλλες γυναίκες δημιουργούς απο πολλά μέρη της Γης.

Η γυναικεία έκφραση χρειάζεται επίσης ανάδειξη και υποστήριξη, διότι φέρνει άλλες σημαντικές πληροφορίες στο φως. Το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας της δημιουργίας των γυναικών δημιουργών είναι διαφορετικά πλούσιο, πρωτότυπο, καινοτόμο. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ποικίλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, που συναντούμε και που βιώνουμε απο την παιδική μας ηλικία και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Πιέσεις, απαγορεύσεις, εκφοβισμοί, χρειάζεται να παλεύουμε για τα αυτονόητα με κίνδυνο τις περισσότερες φορές την ζωή και την υπόληψη μας. Όλες αυτές οι δυσκολίες μετουσιώνονται απο εμάς τις καλλιτέχνιδες, σε δημιουργία και η δύναμη μας σε αυθεντικότητα.

– Από την δεκαετία του ‘80 ως σήμερα έχετε καταπιαστεί μουσικά με διαφορετικά είδη. Νιώσατε ποτέ το κοινό να «παραξενεύεται» από αυτό;

– Το κοινό πάντα με ακολουθούσε με αγάπη σε κάθε μου δίσκο και με αποδοχή. Υπήρχε μελέτη πίσω απο κάθε παραγωγή μου μαζί με σωστή ερμηνεία και ανάλογη υλοποίηση. Πιστεύω ότι το κοινό κατανοούσε βαθιά την ανάγκη μου για εξέλιξη, το αποτέλεσμα ήταν επίσης καλό και γι’ αυτό ήταν πάντα δίπλα μου.

– Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο ρίσκο που έχετε πάρει στην καριέρα σας;

– Όλες τις φορές που εμπιστεύτηκα άλλους οι οποίοι διατείνονταν ότι «ήξεραν καλύτερα», αντί να ενισχύσω την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μου. Χάρη σε αυτά τα όντα, παρόλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες μου. Ειδάλλως, η δημιουργία, η δημιουργικότητα, η εξέλιξη, αποτελούν συστατικά μίας υγιούς πορείας καλλιτεχνών που σεβόμαστε την μουσική και την υπόστασή μας ως καλλιτέχνες, πάνω από «προστάγματα» της μουσικής βιομηχανίας που έχουν ως μοναδικό σκοπό το γρήγορο κέρδος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την διατήρηση του πολιτισμού, την καλλιέργεια παιδιών και εφήβων και την δημιουργία ακροατηρίων για τις μελλοντικές γενιές μουσικών. Γενιές μουσικών που μπορούν να είναι μέρος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και που γράφουν ιστορία που μπορεί να δυναμώνει τις ψυχές γενεών.

– Σε κάθε επόμενο μουσικό σας βήμα, κινείστε υπολογισμένα και με πλάνο ή προτιμάτε να προχωράτε με αυθορμητισμό;

– Η έμπνευση και τα αισθήματα είναι πάντα οδηγός μου. Εμπνέομαι, εμπιστεύομαι και αποφασίζω, μετά προγραμματίζω τα πράγματα με όση περισσότερη ακρίβεια είναι δυνατόν, και αρχίζω μελέτη, αφήνοντας άλλα στην στιγμή και στην ροή. Γι’ αυτό αγαπώ και τον αυτοσχεδιασμό ως μορφή έκφρασης. Εμπιστεύομαι και την στιγμή. Μελετώ συνεχώς, ταξιδεύω και ζω σε πολλά μέρη της γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνω ενδιαφέρουσες πληροφορίες από διαφορετικές θεματικές. Πρόσφατα ολοκλήρωσα εμφανίσεις και τον δίσκο μου με τους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς «Voice in Space». Η μουσική αποφασίζει, δίνει «εντολές» και εγώ εμπνέομαι και υλοποιώ. Σε όλους μου τους δίσκους, π.χ. στους δίσκους μου «Τα Κλασικά» και «Αλέξια – Μίκης Θεοδωράκης», έκανα έρευνα και μελετούσα επί μήνες, ίσως και 6 μήνες, για να καταλάβω εις βάθος το αντικείμενο. Και μετά χρειάστηκαν συντονισμένες και ακριβείς ενέργειες για να λάβετε το αποτέλεσμα στα χέρια σας, τα αυτιά σας και την καρδιά σας. Πολλή προσωπική δουλειά.

– Έχετε συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα, από τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τον Τσικ Κορία. Ποια θεωρείται την σημαντικότερη μουσική συνάντηση της ζωής σας;

– Οι συνεργασίες αυτές τόσο με τον Μίκη Θεοδωράκη όσο και με τον Τσικ Κορία έχουν υπάρξει σημαντικότατες για μένα και για την εξέλιξη μου ως καλλιτέχνιδα. Αυτοί οι δύο δημιουργοί που θεωρούνται από τις σημαντικότερες μορφές στην παγκόσμια μουσική. Πέραν της έμπνευσης και της χαράς της συνεργασίας μας, πίστευαν πολύ σε μένα, ως μουσικό και ως καλλιτέχνιδα, και προσπαθούσαν πάντα να μου εμφυσήσουν δύναμη προς τον εαυτό μου, να με ενδυναμώνουν και να με ωθούν να δημιουργώ από μόνη μου, να εξερευνώ και να ανακαλύπτω πτυχές του εαυτού μου και μετά να τις υποστηρίζω.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου του οποίου η απώλεια είναι επίσης βαριά και βαθιά, καθώς έφυγαν από την ζωή και οι τρεις τον τελευταίο χρόνο, σε ένα από τα τελευταία email που μου έγραψε από το Παρίσι που βρισκόταν, μου είπε ότι θέλει να με δει να υποστηρίζω την δική μου καλλιτεχνική υπόσταση με δύναμη και σθένος, χωρίς να χρειάζεται να συνδέω το όνομά μου με άλλων δημιουργών. «Δεν το έχεις ανάγκη, αυτό που χρειάζεται είναι εσύ να δημιουργείς όπου βρίσκεσαι, ό,τι καλύτερο μπορείς» μου έγραψε. Άρα, σημαντικότερη μουσική συνάντηση της ζωής μου θεωρώ την συνάντησή μου με τον μουσικό και δημιουργικό μου εαυτό.

– Έχετε κάποιο μουσικό απωθημένο που θα θέλετε να πραγματοποιήσετε στο κοντινό ή μακρινό μέλλον;

– Υπάρχουν πάντα πολλές δημιουργικές ιδέες, αρκετές επιθυμίες για μουσικές συνεργασίες, για πολλές συναυλίες, για πολλή καινούργια μουσική και για την τέλεια κοινωνία με ακροατήρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

– Τι σας γεμίζει περισσότερο, ότι είστε μέρος των εφηβικών και νεανικών αναμνήσεων των σημερινών 50άρηδων μέσα από την ποπ περίοδό σας ή η πιο στιβαρή καλλιτεχνική αποδοχή της μετέπειτα πορείας σας;

– Αισθάνομαι βαθιά χαρά και συγκίνηση για το γεγονός ότι είμαι μέρος των αναμνήσεων μιας ολόκληρης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών της. Όπου ταξιδεύω συναντώ Ελληνίδες και Έλληνες που με προσεγγίζουν συγκινημένες/οι για να μου εκφράσουν ότι η φωνή μου, μαζί με τα τραγούδια που είπα, είναι το soundtrack της παιδικής και της εφηβικής τους ηλικίας, κάτι το οποίο πάντα εκτιμώ βαθιά. Η κάθε μία και ο καθένας μου αναφέρει και από ένα διαφορετικό δίσκο και τραγούδι.

Είναι επίσης υψίστης σημασίας η αποδοχή της εξελικτικής μου πορείας απο τους ίδιους. Το κάθε κεφάλαιο έχει την δική του ιστορία και αξία αλλά όλα είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

– Μιας και θα συμμετέχετε στο Athens Jazz Festival που φέτος έχει ως θέμα το «Women In Jazz», από την εμπειρία σας, πώς βλέπετε το τζαζ σύμπαν να αγκαλιάζει τις γυναίκες;

– Το σύμπαν αγκαλιάζει τις γυναίκες, η ανθρωπότητα, όπως θα γνωρίζετε, όχι. Το τζαζ σύμπαν δεν πολυδιαφέρει από το υπόλοιπο σύμπαν και την ανθρωπότητα, όπως μπορείτε να φανταστείτε.

Σε κάθε επάγγελμα, εμείς οι γυναίκες, ακόμα και τώρα, στο 2022, χρειάζεται να προσπαθήσουμε τουλάχιστον 10 φορές πιο πολύ από ό,τι οι άντρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης, εμπειρίας, ικανοτήτων, ταλέντου και επιτυχίας, για να είμαστε σε ίσα επίπεδα με αυτά των ανδρών.

– Κι εφόσον έχετε ασχοληθεί και με άλλα μουσικά είδη, διακρίνετε κάποια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στους διαφορετικούς μουσικούς μικρόκοσμους;

– Μιλώντας για πλήρη και δίκαιη ισότητα, από προσωπική εμπειρία αλλά και από τις ιστορίες πολλών γυναικών, υπάρχουν άπειρες καταγραφές για ανισότητα σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν βεβαίως και λαμπρά παραδείγματα γυναικών οι οποίες αναγκάστηκαν να δυναμώσουν πολύ και να επιβληθούν μέσα από την τέχνη, το ταλέντο και την σωστή διαχείριση της ύπαρξής τους. Αλλά, σε γενικές γραμμές, εμείς οι γυναίκες χρειάζεται να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία για τους άνδρες θεωρούνται κεκτημένα.

 

Η Αλέξια Βασιλείου θα εμφανιστεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων ως καλεσμένη του «Athens Jazz – Women In Jazz Edition» το Σάββατο 28 Μαΐου στις 23:00.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή