Google Doodle: Αφιερωμένο στον Oskar Sala, «πατέρα» της ηλεκτρονικής μουσικής

Google Doodle: Αφιερωμένο στον Oskar Sala, «πατέρα» της ηλεκτρονικής μουσικής

Σαν σήμερα πριν 112 χρόνια γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός και πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Όσκαρ Σάλα (Oskar Sala), πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής και φυσικό, είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle.

Ο Σάλα γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 112 χρόνια, το 1910 δηλαδή, στο Γκράιτς της Γερμανίας.

Έγινε γνωστός χάρη στην παραγωγή ηχητικών εφέ σε ένα μουσικό όργανο που ονομαζόταν mixture-trautonium, ενώ «ηλέκτρισε» τον κόσμο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του κινηματογράφου.

To βιογραφικό του

Με πατέρα οφθαλμίατρο και μητέρα τραγουδίστρια, ο Σάλα ήρθε από μικρή ηλικία σε επαφή με τη μουσική. Άρχισε να συνθέτει μουσική και τραγούδια σε όργανα όπως το βιολί και το πιάνο από την ηλικία των 14 ετών.

Όταν έπαθε για το trautonium (ουσιαστικά μια πρώιμη μορφή του synthesizer), εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες και την τεχνολογία αυτού του μουσικού οργάνου. Έκανε στόχο ζωής να κατακτήσει πλήρως το trautonium και με τη σειρά του αυτό τον ενέπνευσε να σπουδάσει φυσική και σύνθεση μουσικής.

Στη συνέχεια, δημιούργησε μια δική του συσκευή, το mixture-trautonium. Xάρη στις σπουδές του ως συνθέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός, μππόρεσε να δημιουργήσει ένα δικό του είδος ηλεκτρονικής μουσικής που τον έκανε να ξεχωρίσει από τους άλλους.

Τελικά, συνέθεσε τη μουσική και τα ηχητικά εφέ για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο, με αποκορύφωμα τα ηχητικά εφέ για την ταινία «Τα Πουλιά» του Χίτσκοκ, το 1962. Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Το 1995, δώρισε το mixture-trautonium που είχε εφεύρει στο γερμανικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 2002.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή