To «Rhythm Nation» της Τζάνετ Τζάκσον τα σπάει (τα παλιά λάπτοπ)

To «Rhythm Nation» της Τζάνετ Τζάκσον τα σπάει (τα παλιά λάπτοπ)

Γιατί δεν σπάνε μόνο οι τραγουδίστριες της όπερας ποτήρια, αλλά και η Τζάκσον μέσω του συντονισμού που προκαλούνταν σε παλαιότερους σκληρούς δίσκους κατά την αναπαραγωγή του κομματιού της

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1989 η Τζάνετ Τζάκσον κυκλοφόρησε τον δίσκο «Rhythm Nation 1814», που περιελάμβανε και το σχεδόν ομώνυμο single «Rhythm Nation». 

Ο δίσκος παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο γνωστές δουλειές της r’n’b μουσικού, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια παλιά λάπτοπ που έχουν…αλλεργία σε αυτό. 

Τι εννοούμε; Οι συχνότητες των φυσικών αντηχήσεων του «Rhythm Nation» δημιουργούν συντονισμό και μπορούν να κρασάρουν τον σκληρό δίσκο σε κάποια παλαιότερα λάπτοπ. 

Για να γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι, ο Ρέιμοντ Τσεν και επικεφαλής τεχνικός software της Microsoft, είπε πρόσφατα πως συνάδελφοί του είχαν παρατηρήσει ότι παίζοντας το βίντεο κλιπ του «Rhythm Nation» στα λάπτοπ τους, αυτά κρασάραν -και όχι μόνο αυτό, αλλά προβλήματα μπορεί να αντιμετώπιζαν και γειτονικές στον χώρο συσκευές. Όχι, δεν ήταν θέμα συγκεκριμένου μοντέλου υπολογιστή, μιας και ακόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα αντιμετώπιζαν σχετικό πρόβλημα, με κάποια από αυτά να αδυνατούν εντελώς να αναπαράγουν το βίντεο. 

Αυτό που προκαλούσε το συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα ήταν ο λεγόμενος συντονισμός, που όσον αφορά τον ήχο, προκύπτει όταν η συχνότητα της μουσικής (διεγέρτης) που εκπέμπει ισούται με την ιδιοσυχνότητα ενός αντικειμένου που ταλαντώνεται (ταλαντωτής) -δηλαδή, αυτό ακριβώς που συμβαίνει όταν μια τραγουδίστρια όπερας σπάει ένα ποτήρι με την φωνή της. 

Όσο για το «Rhythm Nation» της Τζάνετ Τζάκσον, προκαλούσε κρασάρισμα σε λάπτοπ που χρησιμοποιούσαν σκληρό δίσκο 5400 rpm, δηλαδή λάπτοπ περίπου μιας 15ετίας πίσω. Όπως εξηγεί ο Τσεν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο κατασκευαστής προσέθεσε ένα φίλτρο στον δέκτη του ήχου που εντόπιζε και αφαιρούσε τις συχνότητες που προκαλούσαν το πρόβλημα κατά την αναπαραγωγή. 

Όσοι, βέβαια, έχετε το συγκεκριμένο φίλτρο ή κάποιο πιο πρόσφατο λάπτοπ που δεν έχει τον «επίμαχο» σκληρό δίσκο, μπορείτε να ακούσετε άφοβα:

Με πληροφορίες από το Rolling Stone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή