Eurovision 2023: Αυτό το δωδεκάρι ποιος θα το πάρει;

Eurovision 2023: Αυτό το δωδεκάρι ποιος θα το πάρει;

Σκέψεις και εντυπώσεις από τον τελικό του φετινού ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού που τα είχε όλα αλλά όχι στις σωστές δόσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία από τις πλέον «ιστορικές διοργανώσεις» επέμεναν να χαρακτηρίζουν ξανά και ξανά η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά, από το μικρόφωνο του σχολιασμού, τη φετινή Eurovision. Σύμφωνοι, ήταν μια διοργάνωση που δικαιωματικά άνηκε στην περσινή νικήτρια Ουκρανία, αντ’ αυτού όμως έλαβε χώρα στο Λίβερπουλ για τους γνωστούς λόγους ανωτέρας βίας. Η σημαία της Ουκρανίας παντού, τα ενδιάμεσα βίντεο μοιρασμένα μεταξύ της τιμώμενης χώρας και του Ηνωμένου Βασιλείου και οι χαιρετισμοί στα ουκρανικά από την Τζούλια Σανίνα, μία εκ των παρουσιαστριών της 67ης Eurovision, αποτέλεσαν βασικά συστατικά του μενού.

Βέβαια, κανείς δεν βλέπει Eurovision για την πολιτική και όλα τα μεγάλα, τα σπουδαία, τα σοβαρά -κι ας επιμένει κάθε ένα κομμάτι σε αυτή να θέλει να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα- οπότε ας περάσουμε στο δια ταύτα. 

Eurovision 2023: Αυτό το δωδεκάρι ποιος θα το πάρει;-1
Από τις πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις της φετινής διοργάνωσης ήταν αυτή της Noa Kirel για το Ισραήλ. Φωτ.: AP Photo/Martin Meissner

Είχε όλα τα γνωστά η φετινή Eurovision. Σέξι παρουσίες («douze points» στο Ισραήλ και την Πολωνία). Αδιάφορες μπαλάντες που εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες τους στη γαλλική και την ιταλική γλώσσα (μαζί με φουσκωμένα μπράτσα και αντίστοιχα από μία θέση στη δεκάδα). Συμμετοχές «βάλτε τα όλα στο μίξερ κι ό,τι βγει» -καλά βγήκε πάντως για τη Φινλανδία, όχι τόσο για την Κροατία. Ένα κομμάτι που πάντα λες ότι δεν πάει πουθενά και καταλήγει στη δεκάδα (Εσθονία, κάνε τον σταυρό σου και πες ευχαριστώ). Ένα ξώφαλτσο μέταλ από τη Γερμανία, μπας και ψηφίσει κάνας έφηβος μεταλάς (spoiler: δεν ψήφισε). Και αέρα ΛΟΑΤΚΙ+ -τίμιο χιτάκι από το Βέλγιο, μια πολύχρωμη σημαία από τον Άντριου Λάμπρου της Κύπρου- ενίοτε με λίγο φεμινισμό: «Queen of the Kings» δήλωσε η Νορβηγή Alessandra, ενδυναμωτικά κούνησαν τις πλεξούδες τους οι Vesna για την Τσεχία. 

Αλλά είχε και άλλα, μοναδικά κι απίθανα. Δυο έξυπνα μουτράκια που τραγούδησαν για τον Έντγκαρ Άλαν Πο, με εκείνο το επαναληπτικό «Πο, Πο, Πο, Πο» στο ρεφρέν να θυμίζει electro «Καγκέλια». Μια ολόκληρη αλβανική οικογένεια επί σκηνής που μάλλον το πήγαινε για βαλκανικό «Καρντάσιανς» αλλά θύμιζε περισσότερο σόι σε επαρχιακό γάμο. Μια μπάντα με αντιπολεμικό μήνυμα από την Κροατία που έμοιαζε σαν οι Turbonegro να τράκαραν με τους Village People. Κι έναν σωσία του Θανάση Ευθυμιάδη από τη Μολδαβία -δεν το λέμε εμείς, το Twitter- παρέα με έναν νάνο. 

Eurovision 2023: Αυτό το δωδεκάρι ποιος θα το πάρει;-2
Δεν είναι οι Turbonegro, δεν είναι οι Village People, είναι οι Let 3 για την Κροατία. Φωτ.: AP Photo/Martin Meissner

Φυσικά τίποτα δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερο τις εντυπώσεις της Ευρώπης από τη βετεράνο του θεσμού Loreen, που έκλεψε το κουπλέ του «The Winner Takes It All» έκλεψε τις εντυπώσεις και στέφθηκε ξανά νικήτρια, 11 χρόνια μετά το «Euphoria». Κι έτσι η Σουηδία ισοφάρισε σε νίκες την Ιρλανδία (επτά έκαστη, για την ιστορία). Ήταν ασταμάτητα τα δωδεκάρια των επιτροπών στη Σουηδία, με την τραγουδίστρια να έχει εξαντλήσει από νωρίς τις αντιδράσεις που κυνηγούσε η κάμερα. Eξασφάλισε έτσι «περπατώντας» τη νίκη σε μια βραδιά, που ακόμα κι αν είχε όλα τα παραπάνω ήταν τελικά κάπως χλιαρή. Κρίμα που δεν μπορούσαμε να ακούσουμε καθαρά τον σχολιασμό του πάντα απολαυστικού Γκρέιαμ Νόρτον και της πληθωρικά θεατρικής Χάνα Γουάντινγκχεμ, τις δυο μακράν πιο χαρισματικές προσωπικότητες που πάτησαν φέτος το πόδι τους στη σκηνή της Eurovision.

Τελικά, πάντως μπορεί και να ήταν ιστορική η βραδιά. Μα 4 πόντοι η επιτροπή της Ελλάδας στην Κύπρο; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT