Υψηλή ποιότητα και πολιτιστικός τουρισμός στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο

Υψηλή ποιότητα και πολιτιστικός τουρισμός στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μόνο να βρεθεί κανείς μέσα στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης αρκεί για να νιώσει τον πολιτισμό της Σύρου, καθώς αυτή η μικροσκοπική Σκάλα του Αιγαίου έχει όλη την ατμόσφαιρα αλλά και την υποδομή να υποστηρίξει κάτι σπουδαίο για τον ίδιο τον τόπο, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Είναι η δέκατη διοργάνωση που συμπίπτει φέτος με τα 150 χρόνια του θέατρου, μία επέτειος σημαδιακή που πολύ σωστά γίνεται πηγή περηφάνιας. Το μεγάλο μπάνερ στην πρόσοψη του κτιρίου δεν σε αφήνει να ξεχνάς την επέτειο, αλλά περισσότερο είναι ο ενθουσιασμός όσων δουλεύουν για το φεστιβάλ που δίνει έναν αέρα γιορτής. Από μόνο του το φεστιβάλ είναι ένα μικρό θαύμα επιβίωσης και πίστης, καθώς είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που χάρη στην ποιότητά του έχει βρει όλα αυτά τα χρόνια τη στήριξη των τοπικών αρχών και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη χορηγών. Πορεύεται τώρα για δέκατη χρονιά, πάντα υπό τη σοφή καλλιτεχνική διεύθυνση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, και φέτος έχει και πάλι ποικιλία, σπουδαία ονόματα και υψηλή ποιότητα.

Απόψε περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες την Καμεράτα της Βασιλικής Οπερας της Δανίας, σε ένα γκαλά όπερας, με σολίστ τη σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη, από τις κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες, που εγγυάται μια σπουδαία μουσική εμπειρία. Τη συναυλία, μάλιστα, θα διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ολα αυτά συμβαίνουν στην καρδιά των Κυκλάδων, μεσοκαλόκαιρο, με τη Σύρο γεμάτη κόσμο, και με σκέψεις πολλές που γεννιούνται για την εμβάθυνση της διασύνδεσης πολιτισμού και τουρισμού. Φαίνεται ότι ωριμάζει το κλίμα για να οργανωθεί καλύτερα ένα τέτοιο περιβάλλον που θα φέρνει στο νησί επισκέπτες υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ηδη η πρεμιέρα του φεστιβάλ το περασμένο Σάββατο υπήρξε ένα άνοιγμα σε κάτι ευγενές, δημοφιλές και πολλά υποσχόμενο, με το μαντολίνο, το τόσο όμορφο και ελαφρώς παραγνωρισμένο αυτό όργανο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρακολουθήσαμε τη συναυλία με γενικό τίτλο (που δίνει τροφή για σκέψη) «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Βιβάλντι», τίτλος-γέφυρα για να μας δείξει τη βαθιά καταγωγή του οργάνου και τη χρήση του στον ελληνικό 20ό αιώνα. Ηταν μία απόλαυση να ακούει κανείς το κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας «Νικόλαος Λάβδας» υπό την πρωτοκαθεδρία του Γιώργου Γουμενάκη, ενός μουσικού που συγκινεί με το πάθος και τη σοβαρότητά του. Μαζί του οι Γιάννης Γουμενάκης, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, που έπαιζαν όλοι όργανα από την οικογένεια του μαντολίνου, και η Βασιλική Λεοντάρη, στην κιθάρα, που υπήρξε μια ξεχωριστή παρουσία. Το κουιντέτο ενίσχυσε με την παρουσία του ο Ιταλός Raffaele La Ragione, σολίστ του μαντολίνου, που «ξεκαλοκαιριάζει» στην Ελλάδα ακολουθώντας τον Γιώργο Γουμενάκη σε διάφορες συναυλίες. Ο ήχος από το δικό τους μαντολίνο ξεχώρισε και στον «Οθέλλο» που παρουσίασε η Λυρική στο Ηρώδειο. Συνόδευσαν θαυμάσια την παιδική χορωδία… Στη Σύρο μάς παρουσίασαν ένα χορταστικό πρόγραμμα-βεντάλια από Βιβάλντι έως Νίνο Ρότα, Νίκολα Πιοβάνι και Μάνο Χατζιδάκι, δείχνοντας πόσοι συνθέτες είχαν γράψει για μαντολίνο. Το ρεπερτόριο είναι τεράστιο. Και ήταν και η μαγική φωνή της Ιωάννας Φόρτη που ανέβασε ακόμη πιο ψηλά το αίσθημα της ευφορίας, καθώς τραγούδησε έξοχα τραγούδια του Χατζιδάκι (είναι πολύ χατζιδακική η ερμηνεία της) αλλά και τραγούδια του Μότσαρτ, δείχνοντας το εύρος των ικανοτήτων της.

Στη Σύρο, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής θα διαρκέσει ώς τις 17 Αυγούστου με συναυλίες υψηλής στάθμης. Θα επανέλθουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή