Οι «φοιτητές» της ΚΟΘ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου και τα ίχνη της απογευματινής πορείας είναι ακόμα ορατά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι εκατοντάδες φοιτητές, που συνωστίζονται έξω από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, δεν συμμετέχουν σε κάποια συγκέντρωση. Αν είναι τυχεροί, θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τον εξώστη ή έστω μία από τις -περιορισμένες, για λόγους ασφαλείας- θέσεις στη σκάλα, μαζί με την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά δύο κονσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν. Στην τελευταία συναυλία του Φεστιβάλ Πιάνου, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττουν οι πιανίστες Βασίλης Βαρβαρέσος και Δημήτρης Τουφεξής.

Η παροχή δωρεάν εισιτηρίων στους φοιτητές του ΑΠΘ αποτελεί το συμφωνημένο «τίμημα» που καταβάλλει η ΚΟΘ προκειμένου να πραγματοποιεί στους χώρους του Πανεπιστημίου μεγάλο μέρος των συναυλιών της. Η αίθουσα δεν προσφέρει τις «ανέσεις» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, απαλλάσσει όμως την Ορχήστρα από την υποχρέωση να ξοδεύει ένα αξιόλογο ποσό του προϋπολογισμού της για την ενοικίαση συναυλιακών χώρων. Και, το σημαντικότερο, αυτή η έξυπνη κίνηση της έχει επιτρέψει να συμπεριλάβει στο φανατικό κοινό της τους νέους της πόλης. Οταν οι περισσότερες κλασικές ορχήστρες αγωνίζονται για να προσελκύσουν άτομα μικρότερων ηλικιών, κάθε συναυλία της ΚΟΘ παρακολουθούν περίπου 300 φοιτητές διαφόρων σχολών. Οι δωρεάν θέσεις δεν είναι απεριόριστες, συνήθως όμως κανένας δεν μένει απ’ έξω.

Για τους μουσικούς, η παρουσία τόσων νέων εγγυάται ότι το ακροατήριο θα είναι κάθε άλλο παρά απαθές: Το χειροκρότημα σταματά μόνο όταν οι πιανίστες επιστρέψουν για τρίτη φορά στη σκηνή και ξαναπάρουν θέση μπροστά στο κλαβιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή