Γιάν Σιμπέλιους, 150 χρόνια από τη γέννησή του

Γιάν Σιμπέλιους, 150 χρόνια από τη γέννησή του

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χώρα έχει τις μορφές εκείνες που προκαλούν τους θετικούς συνειρμούς οι οποίοι ενισχύουν τη διεθνή εικόνα της και δημιουργούν το ενδεδειγμένο θερμό υπόστρωμα. Ο Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957) είναι μία τέτοια μορφή για τη Φινλανδία και η συμβολή του στον μουσικό πολιτισμό της Ευρώπης, στην κόψη του βαθέος ρομαντισμού και του πρώιμου μοντερνισμού, αντανακλάται σε μία παραγωγή που έχει μείνει πλέον νεωτερικά κλασική και δηλωτική μίας πλούσιας σε καταβολές και πρότυπα μουσικής προσωπικότητας. Μέγας ανανεωτής της συμφωνικής παράδοσης, ο Σιμπέλιους εκφράζει ευφυώς τη γενιά των Ευρωπαίων εκείνων που συγκέρασαν την ανάγκη για πρωτοπορία παράλληλα με την επαναδιατύπωση του λαϊκού ιδιώματος και της εθνικής παράδοσης. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τον νεώτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό χωρίς τους ανανεωτές που γεννήθηκαν στην καρδιά του 19ου αιώνα.

Στο Μέγαρο

Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις αρχές Δεκεμβρίου (3/12) γίνονται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Φινλανδίας και ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των εκδηλώσεων που εμβαθύνουν κοινούς πολιτισμικούς κώδικες και καλλιεργούν όσα ενώνουν τους εθνικούς πολιτισμούς της Ευρώπης. Είναι μία κίνηση οικοδόμησης, που προκαλεί τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία. Αλλωστε, ο Σιμπέλιους (όπως και ο Σκαλκώτας από την Ελλάδα, ο Νίλσεν από την Δανία, ο Μιγιώ από τη Γαλλία, ο Γκριγκ από τη Νορβηγία ή ο Εντγκαρ Ελγκαρ από το Ηνωμένο Βασίλειο) ανήκει στην κοινή, ευρωπαϊκή οικογένεια και αποτελεί υλικό ενός κοινού πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής (3 Δεκεμβρίου) έχουν δύο πόλους, μία συναυλία και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Kαι τα δύο θα συμβούν την ίδια μέρα, με τη συζήτηση να προηγείται της συναυλίας, γι' αυτό οι πιστοί στον Σιμπέλιους και στον κόσμο του, και σε ό,τι αυτός μπορεί να αναλυθεί, ας είναι προετοιμασμένοι για να εκτεθούν σε έναν καταιγισμό ερεθισμάτων από τις 7μμ ως το πέρας της συναυλίας, γύρω στις 10.30μμ. Η συζήτηση, υπό τον τύπο της στρογγυλής τραπέζης, θα διεξαχθεί στον Πολυχώρο της Βιβλιοθήκης (ένας ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός χώρος) καθώς γίνεται σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η συζήτηση θα έχει διάρκεια περίπου μία ώρα (δηλαδή ως τις 8μμ) οπότε αμέσως μετά το κοινό μπορεί με άνεση να κινηθεί ως την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, όπου θα δοθεί η συναυλία (έναρξη στις 8.30μμ).

Το θέμα της συζήτησης είναι «Ο Σιμπέλιους και η Ελλάδα»  με  τη συμμετοχή του διαπρεπούς Φινλανδού καθηγητή Eero Tarasti  καθώς και Ελλήνων μουσικών και μουσικολόγων, όπως του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή και του καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Γιάννου. Ο Φινλανδός καθηγητής θα μιλήσει με θέμα «Ο Σιμπέλιους και η Μεσόγειος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκθεση με θέμα τη ζωή και το έργο του Γιαν Σιμπέλιους που θα παρουσιάζεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης έως τις 30 Ιανουαρίου 2016.

Ο Εερι Τάραστι είναι κεντρική προσωπικότητα σε αυτόν τον ελληνο-φινλανδικό σχεδιασμό για την επέτειο του Σιμπέλιους. Πέραν της συμβολής του στη στρογγυλή τράπεζα, θα είναι και εισηγητής στη συναυλία που θα ακολουθήσει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ο ίδιος είναι καθηγητής Μουσικολογίας  στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και θα προλογίσει τη συναυλία ώστε να μυήσει το κοινό σε ένα ορισμένο κλίμα.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς – με το Σύνολο του Μουσικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι – θα αρχίσει με δύο κομψοτεχνήματα του Γιαν Σιμπέλιους, τη Βαρκαρόλα, έργο 24, αρ. 10 και τη Ρομάντσα, έργο 24, αρ. 9 σε ρε ύφεση μείζονα (1901), τις οποίες θα ερμηνεύσει στο πιάνο η Eila Tarasti, που θα παραμείνει στη σκηνή για να συνοδεύσει τη Φινλανδή υψίφωνο Laura Pyrrö σε έξι τραγούδια για πιάνο και φωνή. Πρόκειται για τα λίντερ: «Στο απόβραδο» (Illalle), έργο 17, αρ. 6 σε ποίηση του A. V. Forsman-Koskimies, «Βρύλλα, ψιθυρίστε» (Säf, säf susa) έργο 34, αρ.4 (ποίηση: G. Fröding), «Γύρισε το κορίτσι από τη συνάντηση με τον αγαπημένο του» (Flickan kom ifrån sin älsklings mote), έργο 37, αρ. 1 που βασίζεται σε στίχους του J. L. Runeberg, «Το δέντρο» (Jag är trädet), έργο 57, αρ.  5 σε ποίηση του Ε. Josephson, «Ήταν όνειρο άραγε;» (Var det en dröm?), έργο 37, αρ. 4 σε ποιητικό κείμενο του J. J. Wecksell και «Διαμάντι στο μαρτιάτικο χιόνι» (Demanten på marssnön), έργο 36, αρ. 6.

Τα εισιτήρια για τη συναυλία (3/12) τιμώνται 14 και 22 ευρώ (ΑΜΕΑ 5,50 ευρώ και πολύτεκνοι καθώς και άνω των 65 ετών, 9 ευρώ).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή