Αγνωστα ντοκουμέντα για τον Μάνο Χατζιδάκι

Αγνωστα ντοκουμέντα για τον Μάνο Χατζιδάκι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Γκάτσο και τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ ηχογραφούνται «Τα Παράλογα». Η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός ποζάρουν για τον Τύπο. Μια χειρόγραφη παρτιτούρα από το «Μεγάλο Ερωτικό» και οι υπογραφές όλων των μουσικών που συμμετείχαν στην ηχογράφηση του έργου. Ο άγνωστος πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ.

Είναι μερικά μόνο από τα θέματα των φωτογραφιών της έκθεσης που επιμελήθηκαν ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η ιστορικός και κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά, και εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη στα εκπαιδευτήρια «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη, τα οποία τιμούν με αυτό τον τρόπο τη φετινή επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι.

«Τα τραγούδια του εξακολουθούν να αποτελούν τη διαρκή, βαθιά ελληνική και ταυτόχρονα ουσιαστικά κοσμοπολίτικη ηχώ ενός κόσμου που μπορούσε να ονειρεύεται μετά τον πόλεμο, μπορούσε μέσα στην κρίση να ζει ποιητικά την καθημερινότητα και καθημερινά την ποίησή του», σημειώνει ο Φ. Απέργης, ο οποίος αύριο στις 7.30 μ.μ. θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του σχολείου ντοκουμέντα από το έργο του κορυφαίου συνθέτη. Επειτα θα υποδεχθεί τον Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος θα αφηγηθεί αναμνήσεις από τη γνωριμία του με τον Χατζιδάκι και θα μιλήσει για τη διαχρονική αξία του έργου του.

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός με την κιθάρα του θα δώσει και το έναυσμα για το μουσικό μέρος της βραδιάς, που θα κορυφωθεί με τραγούδια του Χατζιδάκι, τα οποία θα αποδώσει η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου. Συγκεκριμένα, η χορωδία θα θυμίσει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, από ιστορικές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και από τα χρόνια του συνθέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή