«Η μουσική της Ροτόντας», γέννημα της σιωπής

«Η μουσική της Ροτόντας», γέννημα της σιωπής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς καμία ηχητική ενίσχυση, με έναν τρόπο απολύτως μυσταγωγικό, «Η μουσική της Ροτόντας» παρουσιάζεται απόψε, για πρώτη φορά, στο ομώνυμο μνημείο της Θεσσαλονίκης. Είναι η νέα σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος προχωράει σε ένα ακόμη τολμηρό «πείραμα» μετά την εξαιρετικά θετική υποδοχή του «Ερωτόκριτου». Ο Δημήτρης Μαραμής και οι συνεργάτες του έχουν μόλις ολοκληρώσει την επιτυχημένη παρουσίαση του «Ερωτόκριτου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά τη συναυλιακή παρουσίαση στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Παραμένοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Μαραμής είναι τώρα έτοιμος για την αποκάλυψη της νέας του σύνθεσης, ένα τετράφωνο έργο χωρίς λόγια, με τη διακριτική συμβολή τεσσάρων εγχόρδων, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν ο αντίλαλος του εσωτερικού χώρου της Ροτόντας.

«Μουσική χωρίς λόγια. Σύνθεση για τέσσερις φωνές, με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώνονται με τον αντίλαλο του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις», λέει ο Δημήτρης Μαραμής. Τα τέσσερα έγχορδα θα μπαίνουν στην ίδια δοκιμασία με τις φωνές, καθώς «είναι ένα παιχνίδι ήχων και σιωπών. Ενα παζλ συναισθημάτων και σπαραγμάτων. Λυγμοί που δεν θα ολοκληρώνονται ποτέ». Το έργο «γεννιέται από τη σιωπή και χάνεται αργά πάλι μέσα στη σιωπή. Με μελωδίες εύθραυστες και ετοιμόρροπες. Μια μικρή ερωτική λειτουργία».

Με σολίστ στο τραγούδι την Ελένη Δημοπούλου, τη Μέλα Γεροφώτη, τον Αρσένιο Γαβριηλίδη και τον Νίκο Κύρτσο και με τη συμμετοχή του Μικρού Μουσικού Συνόλου, η «Μουσική της Ροτόντας» είναι ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ειδικά για τη Ροτόντα. Το έργο θα παρουσιαστεί με ειδική σκηνοθεσία του ίδιου του Δημήτρη Μαραμή, που αναπτύσσει τη σύνθεση έχοντας κατά νουν την εσωτερική αρχιτεκτονική, τις ιδιαιτερότητες της ηχητικής αλλά και τον ψυχισμό του μνημείου, που ταιριάζει με έργα εσωτερικευμένης δύναμης. Η ζήτηση για τη συναυλία ήταν μεγάλη. Τα εισιτήρια (η είσοδος είναι δωρεάν) εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες μετά την ανακοίνωση και γι’ αυτό αποφασίστηκε και δεύτερη συναυλία την ίδια ημέρα, τα εισιτήρια για την οποία επίσης εξαντλήθηκαν. Οι σημερινές συναυλίες θα δοθούν στις 7 μ.μ. και στις 9 μ.μ. «Αναζητώ αυτή τη μουσική που κάνει τη σιωπή και κλαίει», λέει ο Δημήτρης Μαραμής προσδοκώντας τον «εκπληκτικό αντίλαλο», τον «απόηχο κάθε μικρής μουσικής φράσης», την «απόκοσμη υπόσταση των παύσεων, στις σιωπές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή