ΜΟΥΣΙΚΗ

Εναρξη για Φεστιβάλ Δελφών

Εναρξη για Φεστιβάλ Δελφών

Το νεοσύστατο Φεστιβάλ Δελφών έρχεται στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου για να ορίσει το στίγμα του με δύο θετικά χαρακτηριστικά: τη διακριτή φυσιογνωμία, εστιάζοντας στη σύγχρονη ελληνική μουσική, και την παραγωγή νέας δημιουργίας. «Ελπίζω του χρόνου το φεστιβάλ να είναι μόνο πρεμιέρες», σχολιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Αλλά και φέτος, με την παρθενική εμφάνισή του, το Φεστιβάλ Δελφών φέρνει τον ανθό της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, νέους συνθέτες, φωνές και σολίστ, που όλοι μαζί συγκροτούν ένα υψηλής ποιότητας δυναμικό. Το φεστιβάλ με τίτλο «Λάλον Υδωρ» θα διαρκέσει από τις 15 ώς τις 30 Ιουνίου (με δορυφορικές εκδηλώσεις στις 11 και 12 Αυγούστου) με συναίσθηση του πολιτιστικού αποθέματος της Φωκίδας, διαχέοντας τις εκδηλώσεις στους Δελφούς, στο Γαλαξείδι, στην Αμφισσα και στο Κροκύλειο Δωρίδος.

«Τα περισσότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι προσανατολισμένα στο θέατρο», λέει ο Δημήτρης Μαραμής. «Το Φεστιβάλ Δελφών θα επικεντρώνεται κυρίως στη μουσική. Αλλωστε τα πρώτα Πύθια στους Δελφούς ήταν μουσικοί αγώνες». Το φεστιβάλ στηρίζεται από τον Δήμο Δελφών (επίσης και από τον Δήμο Δωρίδος) καθώς και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει δείξει ενδιαφέρον για τον νέο πολιτιστικό θεσμό.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τελειώνουν στο σπίτι του Σικελιανού στους Δελφούς και εξακτινώνονται σε ιδιαίτερης σημασίας ή κάλλους χώρους, όπως στη Ρωμαϊκή Αγορά στους Δελφούς, στο «Κεντρί» του Γαλαξειδίου, στην οικία Πανουργιά και στη Χάρμαινα ή στα Ταμπάκικα της Αμφισσας και στο ορεινό Κροκύλειο.

Ο Δημήτρης Μαραμής, εμβαθύνοντας στη μελέτη του γύρω από τη σύγχρονη λόγια μουσική, εξερευνώντας θησαυρούς της ελληνικής γραμματείας, φιλοδοξεί να στεριώσει μια πλατφόρμα υψηλού κύρους με αυτονόητη υπεραξία, που θα μπορεί να είναι σημείο αναφοράς. Η έναρξη στις 15 και 16 Ιουνίου φέρνει στο σπίτι του Σικελιανού την παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής με τα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι («Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», «Εξι λαϊκές ζωγραφιές», «Ερημιά», «Ιονική Σουίτα», «Το καταραμένο φίδι») καθώς και το έργο «Ο Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Εξαίρετοι οι σολίστ: Στέφανος Θωμόπουλος και Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο. Στο τραγούδι, ο βαρύτονος της Λυρικής Διονύσης Σούρμπης.

Στις 17 και 18 Ιουνίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αγαμέμνονας» (μια συρραφή του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευριπίδη) σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη (συμπαραγωγή Θέατρο Τέχνης – Ομάδα Χρώμα). Με την ερμηνεία της Λήδας Πρωτοψάλτη, του Γιώργου Παπαπαύλου και του Διονύση Βερβιτσιώτη (βιολί).

Στις 22 Ιουνίου, στο Γαλαξείδι, σειρά έχει το a capella φωνητικό σύνολο 8etto με την παράσταση «Σύγχρονοι Ελληνες Συνθέτες», παραγωγή του Φεστιβάλ Δελφών. Στις 23 και 24 Ιουνίου, στο σπίτι του Σικελιανού, ιδιαίτερης αξίας η συναυλία «Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Αγγελο Σικελιανό». Είναι ανάθεση του Φεστιβάλ Δελφών στους συνθέτες Χάρη Γκατζόφλια, Χρίστο Θεοδώρου, Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη και Φένια Χρήστου, που κλήθηκαν να μελοποιήσουν Σικελιανό.

Μουσικό δράμα

Το κλείσιμο του βασικού κορμού του προγράμματος θα γίνει στις 30 Ιουνίου, στη Χάρμαινα της Αμφισσας, με το μουσικό δράμα σε τρεις σκηνές «Η Οπερα των Φαντασμάτων» του Δημήτρη Μαραμή που στηρίζεται στην παραλογή «Του Νεκρού Αδελφού». Θα είναι το πρώτο μέρος και θα ακολουθήσει «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά, με ερμηνευτές τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Ελένη Δημοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασίλη Δημακόπουλο, Βασιλική Καρακώστα. Θα παρουσιαστεί σε πλήρη μορφή στο Μέγαρο, του οποίου είναι παραγωγή, στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

​​ www.delphifestival.gr