Αντώνης Κοντογεωργίου, ο αγαπημένος μαέστρος

Αντώνης Κοντογεωργίου, ο αγαπημένος μαέστρος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναπάντεχη είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του Αντώνη Κοντογεωργίου συγκλόνισε χθες τον μουσικό κόσμο της χώρας. Οσοι είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί του, με αυτόν τον απόλυτα αφοσιωμένο στη μουσική άνθρωπο, μιλούν για τον εξαίρετο επαγγελματισμό του αλλά και για εκείνη την αδέκαστη και ακέραιη προσωπικότητα, που τον ανέδειξε σε μία κορυφαία προσωπικότητα της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Κοντογεωργίου πέθανε αιφνιδίως από ανακοπή στον ύπνο του. Ηταν 73 ετών.

Η μακρά σταδιοδρομία του σφραγίζεται από την τεράστια προσφορά του στην οργάνωση της μεικτής Χορωδίας της ΕΡΤ και εν γένει στη διεύθυνση χορωδιών, επί τόσα χρόνια και με τέτοια έμπνευση ώστε να θεωρείται δάσκαλος από εκατοντάδες μουσικούς σε όλη τη χώρα.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, την εποχή που ήταν διευθυντής στο Τρίτο Πρόγραμμα, τον προσκάλεσε στην ΕΡΤ. Ηταν τότε, το 1977, που ο νέος σε ηλικία Αντώνης Κοντογεωργίου οργάνωσε πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, αρχικά με το όνομα Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος. Επί 32 χρόνια ήταν ο διευθυντής της, δημιουργώντας παράδοση, οργανώνοντας συνέργειες, εμπνέοντας ταλαντούχους μουσικούς. Ακαταπόνητος και δημιουργικός, δάσκαλος και εμψυχωτής, συνεργάστηκε με πλήθος μουσικούς και θεατρικούς φορείς.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου, γεννημένος το 1945 στη Θεσσαλονίκη, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα, στο Μόναχο, στο Σάλτσμπουργκ, στη Ζυρίχη, πολυβραβευμένος, είχε τη χαρά αλλά και την ικανότητα να παραδώσει στη μουσική ζωή της Ελλάδας ένα πολύτιμο χορωδιακό κεφάλαιο, που σήμερα λογίζεται ως κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης.

H κηδεία του Αντώνη Κοντογεωργίου θα γίνει σήμερα στις 17.00 στον Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή