Κατάληψη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου: Γιατί διαμαρτύρονται οι σπουδαστές – Τι λέει στην «Κ» το υπ. Πολιτισμού

Κατάληψη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου: Γιατί διαμαρτύρονται οι σπουδαστές – Τι λέει στην «Κ» το υπ. Πολιτισμού

Σε κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά στην οδό Πειραιώς, προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης σπουδαστές και σπουδάστριές της

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά στην οδό Πειραιώς, προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης σπουδαστές και σπουδάστριές της που διαμαρτύρονται για υποβάθμιση των σπουδών τους από την κυβέρνηση.

Η απόφαση για κατάληψη πάρθηκε από τη σημερινή, τακτική γενική συνέλευσή των σπουδαστών και των σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου και έρχεται ως αντίδραση στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ). Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με ανακοίνωση των σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, υποτιμά τις καλλιτεχνικές σπουδές και εξισώνει τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Κριτική στο συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα άσκησε με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που επίσης τονίζει ότι πλέον, «όλοι οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών εξισώνονται με τους απόφοιτους λυκείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα». Στα αιτήματα του Σωματείου περιλαμβάνεται η ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών ως το 2003 (όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τους είχαν αναγνωριστεί προσόντα Τεχνικής Εκπαίδευσης), καθώς και η ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και η οριστική λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών.

Μιλώντας στην «Κ», ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημείωσε καταρχήν πως το ΠΔ 85/2022 υπογράφεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας και δεν αφορά τις προσλήψεις σε σχολεία, αλλά σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, το προσοντολόγιο και το κλαδολόγιο που θεσπίζεται με το ΠΔ 85/2022 δεν επιφέρει αλλαγές σε όσα ίσχυαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις πάνω στο ίδιο ζήτημα, καθώς και ότι οι κάτοχοι τίτλων δραματικών σχολών δεν επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά ζητήματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξής τους. Επιπλέον, για καλλιτέχνες που ήδη απασχολούνται σε κατηγορία Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν επέρχεται οποιαδήποτε δυσμενής μεταβολή.

«Από εκεί και πέρα», τονίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης, «το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και για αυτό έχει προσεγγίσει το Υπουργείο Παιδείας καθώς η συνδρομή του είναι αναγκαία για την επίλυσή του. Ως προς το προσοντολόγιο, το υπουργείο Πολιτισμού είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρασχεθούν σαφείς διευκρινίσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή