Πρωταγωνιστές της ζωής τους

Πρωταγωνιστές της ζωής τους

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας χώρος δράσης, πειραματισμού και δημιουργίας, όπου το ζητούμενο είναι η «κάθαρση» τόσο με θεατρικούς όσο και θεραπευτικούς όρους, αποτελεί το επόμενο βήμα στη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΕΘΕΑ. Στον αριθμό 1 της οδού Χαρβούρη, στο Μετς, μέλη του ΚΕΘΕΑ «ΑΛΦΑ» – δηλαδή άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια – συμμετέχουν σε δωρεάν διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων διαβάζουν θεατρικά κείμενα, δημιουργούν δικές τους παραστάσεις και εν συνεχεία μοιράζονται τις εμπειρίες τους υπό την καθοδήγηση των θεραπευτών. Η όλη διαδικασία τούς επιτρέπει να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, αλλά και να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεάτρου, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους, τα συναισθήματα και τις εξαρτησιακές συμπεριφορές τους. «Ενας άνθρωπος που έρχεται στις δομές του ΚΕΘΕΑ είναι στην ουσία θεατής της ζωής του», υπογράμμισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δρ Βασίλης Γκιτάκος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του «Χώρου Δράσης». Στόχος των προγραμμάτων είναι να τους δοθεί η ευκαιρία «να φτιάξουν μία νέα ταυτότητα, να γίνουν πρωταγωνιστές, ίσως και σεναριογράφοι της ζωής τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δυνατότητα συμμετοχής στα εργαστήρια, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Θέατρο Κατ’ Οίκων» του Εθνικού, δεν έχουν μόνο τα μέλη του ΚΕΘΕΑ, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι των κοινωνικά ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, όπως άστεγοι, μετανάστες, θύματα κακοποίησης, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας κ.ά., σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς. «Το “Αλλο” δεν μας φοβίζει, αλλά μας συμπληρώνει», ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, υποστηρίζοντας πως το διετές σχέδιο συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ φιλοδοξεί ακριβώς να αντιτάξει τη σημασία αποδοχής της διαφορετικότητας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, καχυποψίας και ξενοφοβίας. Οπως τόνισε ο κ. Χατάκης, όλο το πρόγραμμα «Θέατρο Κατ’ Οίκων»χρηματοδοτείται από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο φέτος είχε μία «καλή οικονομική χρονιά» και στηρίζεται από το μόνιμο προσωπικό του Εθνικού σε συνεργασία με τους ειδικούς του ΚΕΘΕΑ.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν ολοκληρωθεί τρία εργαστήρια, που περιστρέφονταν γύρω από τους εξής θεματικούς άξονες: «Αστεγος: μια έννοια προς εξερεύνηση», «Ενα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια» και «Αυτό δεν θα τύχει ποτέ σε μένα». Η επόμενη ενότητα, που θα «ανοίξει» σε δύο εβδομάδες, τιτλοφορείται «Ντροπή, ο μασκαρεμένος φόβος». Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ «ΑΛΦΑ», το 2002, τις υπηρεσίες του έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 3.050 άτομα – εξαρτημένοι και συγγενικά τους πρόσωπα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή