Οκτώ σκηνοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν συνεργάζονται με Ελληνες ηθοποιούς στο διεθνές θεατρικό εργαστήρι World Wide Lab, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού Jay Stern και της Ιόλης Ανδρεάδη. Οι συντελεστές του φεστιβάλ, που πρόπερσι πραγματοποιήθηκε στο Irondale Center του Μπρούκλιν και πέρυσι στο Teatro Due της Ρώμης, συναντήθηκαν στις 22 Αυγούστου στους χώρους του Syros Institute στην Ανω Σύρο. Αποστολή τους ήταν να βρουν μία κοινή καλλιτεχνική γλώσσα και να δημιουργήσουν τρεις παραστάσεις διάρκειας μισής ώρας, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο κοινό απόψε, αύριο και μεθαύριο στο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης.
Η αυλαία ανοίγει με τη συνεργασία της Ιταλίδας Laura Capparrotti και του Jay Stern, που υπογράφουν τη σκηνοθεσία της σύνθεσης «Φαλάτσι: μια γυναίκα ενάντια», που αποτελείται από σκηνές του ομότιτλου έργου της Εμίλια Κονσταντίνι. Το έργο βασίζεται σε μία –υποθετική, μεταθανάτια– συνέντευξη της συγγραφέα και κριτικού με την Οριάνα Φαλάτσι. Ερμηνεύει η Ιφιγένεια Γρίβα.
Ακολουθεί μια συνοπτική, πολυπολιτισμική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», σε σκηνοθεσία της Annie Levy, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, και της Jocelyn Yuchia Chang από την Ταϊβάν. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ιάκωβος Μηνδρινός, Γιώργος Κισσανδράκης, Σταύρος Γιαννουλάδης και Tali Custer. Τέλος, οι Laura Tesman Gillette, Chang Nai Wen και Evan Tsitsias σκηνοθετούν το έργο «Ηχώ», γραμμένο από τους ίδιους και μεταφρασμένο από την Ιόλη Ανδρεάδη και τους ηθοποιούς. Πρόκειται για μία παράσταση που συνδυάζει στοιχεία από την ελληνική επικαιρότητα με κείμενα από αρχαίες τραγωδίες.
Το World Wide Lab γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της γνωριμίας μιας πολυεθνικής ομάδας σκηνοθετών στο Lincoln Center Theater Directors Lab, το καλοκαίρι του 2010. Πεπεισμένοι ότι το θέατρο καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα, αποφάσισαν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις μεθόδους και τις ιδέες τους μεταξύ τους, με τους συνεργάτες τους και το κοινό ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο, διαλέγουν ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο επεξεργάζονται στις νέες τους παραγωγές.
Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην ελληνική γλώσσα, ενώ θα μεταδοθούν σε όλο τον κόσμο μέσω live stream.
Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Ημερήσιο εισιτήριο 10 ευρώ και για τις τρεις παραστάσεις.