Ελληνική απόβαση στο Λονδίνο

Ελληνική απόβαση στο Λονδίνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Δύο Ελληνες βαρύτονοι, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Διονύσης Σούρμπης, πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή της Royal Opera House στο Λονδίνο. Ο σκηνοθέτης Damiano Michieletto παρουσιάζει την «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μασκάνι και τους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο, σε μία ενιαία παραγωγή που έτυχε θερμής υποδοχής. Νωρίτερα, φέτος, ο Michieletto είχε δεχθεί εξαιρετικά αρνητική κριτική για το ανέβασμα του «Γουλιέλμου Τέλου» του Ροσίνι, αλλά φαίνεται ότι στην ένωση-γέφυρα των δύο σύντομων λυρικών έργων του ιταλικού βερισμού τα κατάφερε. Η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Αντόνιο Παπάνο, και πρωταγωνιστούν σπουδαία ονόματα, όπως η σοπράνο Eva-Maria Westbroek, σε μία παραγωγή με «λεπτομερή νατουραλισμό», όπως έγραψε ο Guardian.

«H νέα παραγωγή της "Καβαλερίας" και των "Παλιάτσων" στη Royal Opera του Λονδίνου, στην οποία έχω τη χαρά και την τιμή να τραγουδώ και τον ρόλο του Αλφιο ("Καβαλερία") και του Τόνιο ("Παλιάτσοι"), έχει ήδη καταγραφεί ως μια από τις μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς», λέει ο Δημήτρης Πλατανιάς. «Πρόκειται για μια νέα παραγωγή, στην ιδιαιτέρως ευρηματική σκηνοθεσία του Damiano Michieletto, ο οποίος έχει επιχειρήσει να συνδέσει δραματουργικά τα δύο έργα, και σε μουσική διεύθυνση του σπουδαίου Αντόνιο Παπάνο, μουσικού διευθυντή της Royal Opera House. Είναι η τέταρτη παραγωγή στην οποία συμμετέχω στη Royal Opera, μετά τον "Ριγολέτο" του 2012, τον "Σιμόν Μποκανέγρα" και τον "Ριγολέτο" του 2014 και έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με σπουδαίους τραγουδιστές της όπερας, όπως την EvaMaria Westbroek, τον Aleksandrs Antonenko, την Carmen Giannattasio και βεβαίως τον φίλο Διονύση Σούρμπη».

«Για έναν τραγουδιστή σαν και μένα», λέει ο Διονύσης Σούρμπης, «είναι σπουδαία εμπειρία να συνεργάζομαι με έναν μαέστρο του μεγέθους του Αντόνιο Παπάνο, αλλά και με όλο το team της Royal Opera, μεταξύ των οποίων και η δική μας Ροδούλα Γαϊτάνου. Η σκηνοθεσία του Damiano Michieletto είναι απολύτως σημερινή και προσφέρει στο κοινό μια εξαιρετική ιδέα που συνδέει τα δύο έργα μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, παρά το γεγονός ότι εγώ τραγουδώ μόνο στους "Παλιάτσους", η σκηνοθετική γραμμή προβλέπει να εμφανίζομαι σε έναν ρόλο έκπληξη και στην "Καβαλερία Ρουστικάνα". Η συμμετοχή σπουδαίων τραγουδιστών στην παραγωγή, αλλά κυρίως του φίλου μου Δημήτρη Πλατανιά, είναι ένα τεράστιο δώρο για εμένα».

Ο Δημήτρης Πλατανιάς θεωρείται πλέον βασικός πρωταγωνιστής της Royal Opera, αλλά και ο νεότερος Διονύσης Σούρμπης είναι ήδη στην τρίτη του εμφάνιση (σε μικρότερους ρόλους) μετά την «Μποέμ» και την «Τουραντότ».

«Ο Michieletto επιστρέφει αυτή τη φορά με μια τρομερά εμπνευσμένη σκηνοθεσία. Κυρίως γιατί αντιμετωπίζει το πρόβλημα που έχουν όλοι οι σκηνοθέτες που πρέπει να παρουσιάσουν τις δύο σύντομες όπερες με άσχετο θέμα ("Καβαλερία", "Παλιάτσοι") μέσα σε μια ενιαία παράσταση», λέει ο Βασίλης Λούρας, υπεύθυνος προβολής και επικοινωνίας της Λυρικής Σκηνής, ο οποίος παρακολούθησε την παράσταση στο Λονδίνο. «Το αντιμετωπίζει τοποθετώντας τες στον ίδιο χώρο και χρόνο (σε ένα σημερινό χωριό στη νότια Ιταλία) και κυρίως με την ανάμειξη των ηρώων της μιας όπερας στην ιστορία της άλλης. Είναι θεαματικό ότι βλέπουμε τραγουδιστές που τραγουδούν μόνο στο ένα έργο (όπως ο Σούρμπης), να έχουν ενεργό υποκριτικό ρόλο και στο άλλο. Ετσι ο έρωτας της Νέντας και του Σίλβιο από τους "Παλιάτσους" ξεκινά να αναπτύσσεται μέσα στην αφήγηση της "Καβαλερίας". Αλλά και ο θρήνος της Σαντούτσας από την "Καβαλερία" συνεχίζεται και στους "Παλιάτσους". Αλλωστε, στην πλατεία που γίνονται οι πασχαλινοί εορτασμοί της "Καβαλερίας", ένας πλανόδιος κολλάει στους τοίχους αφίσες για μια επερχόμενη παράσταση με τίτλο "Παλιάτσοι"».

Επόμενες παραστάσεις στη Royal Opera House 29/12 και 1/1.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή