«Ετερος Εγώ», στα σκαριά και με… αποστάσεις

«Ετερος Εγώ», στα σκαριά και με… αποστάσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεβαίνοντας στο πρώτο υπόγειο του Mεγάρου της Cosmote στο Μαρούσι, ξαφνικά βρίσκομαι στα κεντρικά της… αστυνομίας. Οχι όμως της κανονικής –που πολύ θα ήθελε να έχει τέτοια όψη– αλλά εκείνης του σύμπαντος του «Ετερος Εγώ», όπως την έχει φανταστεί ο δημιουργός τού τηλεοπτικού θρίλερ, Σωτήρης Τσαφούλιας. Μεγάλοι σύγχρονοι χώροι, άψογες επιφάνειες, μοντέρνος σχεδιασμός: τα πάντα μοιάζουν βγαλμένα από FBI και βάλε… Εδώ βέβαια οι αστυνομικοί δεν είναι πραγματικοί αλλά μεταμφιεσμένοι και ανάμεσά τους κυκλοφορούν καμεραμέν, μακιγιέζ, μπούμαν και δεκάδες άλλα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου που αυτές της ημέρες γυρίζει τον δεύτερο κύκλο της επιτυχημένης σειράς της Cosmote TV. Ολοι τους φορούν μάσκες και κατά το δυνατόν, τηρούν κάποιες αποστάσεις – όποιος έχει βρεθεί έστω και μια φορά σε κινηματογραφικό σετ, ξέρει πως αυτό είναι περίπου αδύνατο.

«Ολοι περάσαμε τα τεστ πριν από την επανέναρξη των γυρισμάτων (σ.σ. είχαν μείνει στη μέση τον Μάρτιο) και πριν από κάθε γύρισμα υπάρχει θερμομέτρηση. Τώρα επειδή έχουμε και κάποιες σκηνές με φιλιά, οι παρτενέρ θα ελεγχθούν για τα καλά», λέει γελώντας ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο οποίος φαίνεται ευτυχής που επέστρεψε στη δράση, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες. Η αστυνομική σειρά που δημιούργησε ως σίκουελ, επί της ουσίας, της ομώνυμης ταινίας του από το 2016, ετοιμάζει άλλη μια περιπέτεια για τον καθηγητή εγκληματολογίας Δήμητρη Λαΐνη (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με τα λίγα που μπορούν προς το παρόν να αποκαλυφθούν, η υπόθεσή της θα είναι και πάλι αλληλένδετη με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τα αλληγορικά τους νοήματα. Σίγουρα πάντως δεν θα έχει μέσα κορωνοϊό.

«Ετερος Εγώ», στα σκαριά και με… αποστάσεις-1

Ο Τάσος Νούσιας (αριστερά) και ο Μάνος Βακούσης (δεξιά).

«Για εμένα δεν ήταν “πειρασμός” να συμπεριλάβω την επικαιρότητα στο σενάριο. Προτιμώ να εστιάζω σε διαχρονικά θέματα όπως η αυτοδικία, η εκδίκηση, τα ένστικτα, ο έρωτας κ.ο.κ. Από την άλλη, προφανώς ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές. Δεν ξέρω, ίσως στον επόμενο κύκλο η πανδημία υπάρχει σαν συνθήκη, κάτι που περάσαμε και τώρα ζούμε σε μια καινούργια πραγματικότητα», μας λέει ο Ελληνας σκηνοθέτης. Δίπλα του, ο νεοφερμένος στην παρέα, Τάσος Νούσιας μιλά με θαυμασμό για το σύμπαν του «Ετερος Εγώ»: «Πρόκειται για έργο περίτεχνης μυθοπλασίας, υπάρχει μια σπάνια δραματουργική εφευρετικότητα σε όλον αυτόν τον διάλογο με την αρχαία μυθολογία και τη φιλοσοφία. Επιπλέον έχει τρομερό σασπένς. Επρεπε να φτάσω κυριολεκτικά στην τελευταία σελίδα του σεναρίου για να καταλάβω τη λύση του καινούργιου μυστηρίου».

Ο χαρακτήρας του διαδέχεται στον ρόλο του αρχηγού της αστυνομίας εκείνον του Μάνου Βακούση, ο οποίος ωστόσο συνεχίζει… εν αποστρατεία. «Ο συγγραφέας στον οποίο πάτησα κυρίως για να χτίσω τον χαρακτήρα ήταν ο μέγιστος όλων, ο Ντοστογιέφσκι· αλλά και ο Παπαδιαμάντης, αν και φαίνεται παράξενο. Αλλωστε το θρίλερ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εσωτερικό τοπίο, εκείνο που βασικά συμβαίνει μέσα μας», επισημαίνει ο πολύπειρος ηθοποιός.

Η προσεγμένη δουλειά που έχει κάνει ο Τσαφούλιας αλλά και οι συνεργάτες του μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει αρκετούς επαίνους, σε ένα πολύ σπάνιο είδος για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή η τελευταία φράση, ωστόσο, τα «ελληνικά δεδομένα» δεν αρέσει ιδιαίτερα στον ίδιο: «Αν λέμε συνεχώς για τα δικά μας “δεδομένα” δεν θα καταφέρουμε ποτέ να κάνουμε βήματα μπροστά ή να εξερευνήσουμε καινούργια είδη. Είναι όπως με τις επικρίσεις περί ρεαλισμού. Προφανώς στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοια αστυνομία, ούτε τέτοια ψυχιατρεία – πού να δείτε και τις φυλακές σε αυτόν τον κύκλο. Στο “Casa de Papel” αναρωτήθηκε άραγε κανείς αν είναι έτσι το Νομισματοκοπείο της Μαδρίτης; Κάνουμε μυθοπλασία, δεν προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη οποιουδήποτε για ρεαλισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή