Τα μυστικά του δάσους και ένας αλληγορικός μύθος

Τα μυστικά του δάσους και ένας αλληγορικός μύθος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αόρατος κόσμος 
(Ιnvisible City)
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2Ο21)
Δημιουργός: Λουίς Καρόνε
Ερμηνείες: Μάρκο Πιγκόσι, 
Αλεσάντρα Νεγκρίνι, Χούλια Κόνραντ 

Το Netflix συνεχίζει την περιήγησή μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάνοντας αυτή τη φορά στάση στην εξωτική –και κινηματογραφικά– Βραζιλία για μια καινούργια σειρά, που μπλέκει το αστυνομικό θρίλερ με τους μύθους και τις παραδόσεις της αχανούς χώρας. Ο αστυνομικός Ερικ χάνει ξαφνικά την αγαπημένη του σύζυγο από πυρκαγιά που ξεσπάει στο τροπικό δάσος. Προσπαθώντας να ερευνήσει τα αίτια, πέφτει πάνω στην υπόθεση μιας κοινότητας που ζει αρμονικά με τη φύση, όμως τώρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της επεκτατικής πολιτικής μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Σύντομα ο Ερικ θα αντιληφθεί πως το δάσος κρύβει τα δικά του μυστικά και κάποιοι από τους κατοίκους της κοινότητας διαθέτουν υπερφυσικά χαρίσματα.

Η συναρπαστική σειρά των επτά επεισοδίων αντλεί έμπνευση από τον μαγικό ρεαλισμό της Λατινικής Αμερικής, ενώ ταυτόχρονα θίγει το θέμα της οικολογικής καταστροφής που συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες στο δάσος του Αμαζονίου, τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη. Τα μυθολογικά πλάσματα που εμπλέκονται στην υπόθεση δίνουν προφανώς τη δική τους γοητεία, μαζί με τη γενικότερη πολιτισμική αύρα ενός τόπου που σπάνια φτάνει ώς τα μέρη μας μέσα από την κινηματογραφική ή την τηλεοπτική μυθοπλασία. Μπορεί το clean cut «φίλτρο» του Netflix να αφήνει αναπόφευκτα κάποια πράγματα εκτός, ωστόσο το σύνολο μοιάζει ζωντανό και μυστηριώδες σαν το απέραντο πυκνό δάσος.
 
Ευτυχισμένος 
Λάζαρος ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ
Ερμηνείες: Αντριάνο Ταρντιόλο, 
Αλμπα Ρορβάχερ, Ντέιβιντ Μπένετ 

Από την πλατφόρμα του Cinobο επιλέγουμε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων ετών όσον αφορά το ευρωπαϊκό σινεμά. Η ταλαντούχα Αλίτσε Ρορβάχερ «πειράζει» ευχάριστα τη νεορεαλιστική μανιέρα με ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένας απομονωμένος οικισμός χωρικών ζει στην άγνοια και στην αμάθεια περασμένων αιώνων, υποταγμένος σε μια πλούσια «μαρκησία». Ανάμεσά τους είναι και ο καλοκάγαθος –στα όρια της αφέλειας– Λάζαρος· όταν τελικά η απάτη θα αποκαλυφθεί, εκείνος θα βρεθεί μαζί τους στη μεγαλούπολη αναζητώντας τα ίχνη του φίλου του Τανκρέντι.
Η Ιταλίδα δημιουργός κατασκευάζει έναν έξυπνο αλληγορικό μύθο, αντλώντας στοιχεία από μια αληθινή ιστορία της δεκαετίας του 1980, αλλά και από τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι και τα θρησκευτικά κείμενα. Στόχος της, ωστόσο, δεν είναι τόσο ο φιλοσοφικός στοχασμός όσο η κοινωνική παρατήρηση και η διαδοχή εποχών και κουλτούρας. Τίποτε βεβαίως εδώ δεν μοιάζει σίγουρο και υπαγορευμένο. Οι άλλοτε ξέγνοιαστοι –αν και εξαπατημένοι– αγρότες γίνονται μίζεροι μικροκλέφτες στην πόλη, ενταγμένοι πάντως στο νέο περιβάλλον. Ο δε Λάζαρος μοιάζει περίπου εξωγήινος, ένας αθώος αμνός που πρέπει (;) να θυσιαστεί για το καλό των υπολοίπων. Μοναδική του δύναμη είναι η ανιδιοτελής καλοσύνη, η οποία φέρνει συνήθως σε αμηχανία τούς γύρω του.

Τα μυστικά του δάσους και ένας αλληγορικός μύθος-1
Ο Αντριάνο Ταρντιόλο στην ταινία «Ευτυχισμένος Λάζαρος», που προβάλλεται από το Cinobo.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή