Eνα συγκινητικό κινούμενο σχέδιο, επίκαιρα τραγικό

Eνα συγκινητικό κινούμενο σχέδιο, επίκαιρα τραγικό

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα δυστυχώς επίκαιρο φιλμ, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Cruel Summer
ΔΡΑΜΑ (2021)
Δημιουργός: Μπερτ Β. Ρόγιαλ
Ερμηνείες: Κιάρα Αουρέλια, Ολίβια Χολτ, Φρόι Γκουτιέρεζ

Οπως συνέβη και με το πολυβραβευμένο «Euphoria» του HBO, έτσι και στη νέα σειρά του Amazon Prime, η κλασική εφηβική κομεντί συμπλέκεται με το θρίλερ μυστηρίου, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Πρωταγωνίστρια εδώ είναι η Κέιτ, μια 15χρονη που περνάει τα γενέθλιά της σε μια μικρή πόλη του Τέξας το 1993: πολλή αγάπη από τους δικούς της, μια δυο αθώες σκανταλιές με φίλους, μερικά καρδιοχτύπια… τα συνηθισμένα. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε την ίδια μέρα ένα χρόνο μετά, όπου η Κέιτ ανήκει πια στα «δημοφιλή» παιδιά του σχολείου, έχει άλλες παρέες, ωραίο αγόρι κ.ο.κ. Το 1995 αντίθετα είναι ένα από τα πιο απεχθή άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Πώς συνέβησαν όλα αυτά;

Ο πρώτος κύκλος της σειράς επί της ουσίας απαντά σε αυτό το ερώτημα, μέσα από συνεχόμενες χρονικές μετακινήσεις ανάμεσα στις τρεις αυτές διαφορετικές χρονιές. Η αλήθεια είναι πως από μόνη της η συγκεκριμένη προσέγγιση, αν και έξυπνη, είναι αρκετά απαιτητική για τον θεατή, ώστε να μην μπερδευτεί. Οι δημιουργοί ωστόσο φροντίζουν να μας διευκολύνουν, προσθέτοντας ιδιαίτερα αισθητικά γνωρίσματα σε κάθε περίοδο (π.χ. ένα χαρακτηριστικό φίλτρο μπλε μουντάδας για το μελαγχολικό 1995) και κρατώντας σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον με συνεχείς ανατροπές. Φυσικά στα ατού της σειράς είναι και ο βίντατζ χαρακτήρας, με απολαυστικές αναφορές ιδιαίτερα για όσους είναι «παιδιά» της συγκεκριμένης δεκαετίας. 

Eνα συγκινητικό κινούμενο σχέδιο, επίκαιρα τραγικό-1
Στη σειρά «Cruel Summer» η κλασική εφηβική κομεντί συμπλέκεται με το θρίλερ μυστηρίου.

 

Τα χελιδόνια
της Καμπούλ ★★★½
Σκηνοθεσία: Ζαμπού Μπραϊτμάν, Ελεά Γκομπ-Μεβελέκ
Ακούγονται: Σιμόν Αμπκάριαν, 
Ζιτά Ανρό, Σουάν Αρλό

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα δυστυχώς επίκαιρο φιλμ, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η δημιουργική ομάδα πίσω από το εξαιρετικό «Τρίο της Μπελβίλ» παραδίδει εδώ άλλο ένα συγκινητικό κινούμενο σχέδιο, αυτή τη φορά με φόντο την αφιλόξενη Καμπούλ κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σε μια κοινωνία τρόμου, όπου η θέση της γυναίκας βρίσκεται στο κατώτατο επίπεδο και η ζωή της απειλείται καθημερινά, ένα νεαρό ζευγάρι, η Ζουνάιρα και ο Μόσεν, ονειρεύεται τη φυγή προς έναν καλύτερο κόσμο. Οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο και η τύχη θα τους παίξουν άσχημο παιχνίδι.

Χρησιμοποιώντας λιτό αλλά όμορφο, χειροποίητο σχέδιο, βασισμένο σε κινήσεις αληθινών ηθοποιών, οι δημιουργοί του animation καταφέρνουν να ζωντανέψουν μια ηλιόλουστη αλλά ερειπωμένη Καμπούλ, όπου οι άνθρωποι –και ειδικά οι γυναίκες– ζουν μέσα στον φόβο, στη φτώχεια και στις προσβολές. Η ιστορία αγάπης που παίρνει τραγική τροπή, κρύβει μέσα της πολυδιάστατους χαρακτήρες, οι οποίοι βοηθούν στον σχηματισμό του συνταρακτικού κοινωνικού πορτρέτου που επιδιώκουν οι δημιουργοί. Η ταινία είχε επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή