Στα άδυτα της –διόλου βαρετής– ακαδημαϊκής κοινότητας

Στα άδυτα της –διόλου βαρετής– ακαδημαϊκής κοινότητας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος
KOMENTI (2021)
Δημιουργός: Αμάντα Πιτ, 
Αννι Γουάιμαν
Ερμηνείες: Σάντρα Οου, 
Τζέι Ντουπλάς, Μπομπ Μπάλαμπαν 

 

Μία από τις φρέσκες σειρές του Netflix που ασχολείται με τις πανεπιστημιακές παλινωδίες, αυτή τη φορά όχι από την πλευρά των φοιτητών, αλλά από εκείνη των διδασκόντων, ξεχωρίζουμε αυτή την εβδομάδα. 

Η γνωστή μας από το «Grey’s Anatomy» Σάντρα Οου υποδύεται εδώ τη δρα Κιμ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του τμήματος Φιλολογίας ενός μεγάλου αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος. Η απρόβλεπτη καθημερινότητα της σχολής, οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν, η προσωπική της ζωή και φυσικά οι πολύ ξεχωριστοί υφιστάμενοί της θα δημιουργήσουν ένα μικρό… χάος μέσα στο οποίο εκείνη αγωνίζεται να πλοηγηθεί, προσπαθώντας παράλληλα να υλοποιήσει το όραμά της για ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό προφίλ. Οι κάπως παραμελημένες τον 21ο αιώνα ανθρωπιστικές σπουδές έρχονται εδώ στο προσκήνιο, μέσα από μια απολαυστική σειρά μόλις έξι μισάωρων επεισοδίων σχεδιασμένη για «κατανάλωση» απνευστί. Το έξυπνο χιούμορ, οι εύστοχες αναφορές σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και οι καλές ερμηνείες είναι που κάνουν τη διαφορά, μαζί με το αθυρόστομο σενάριο, το οποίο μάλλον προορίζεται να εξισορροπήσει την πολιτικά ορθότατη μανιέρα του Netflix. Το σίγουρο πάντως είναι πως το κλισέ του βαρετού ακαδημαϊκού κόσμου εδώ αμφισβητείται εντόνως.

Στα άδυτα της –διόλου βαρετής– ακαδημαϊκής κοινότητας-1
Κάτω, σκηνή από την ταινία «Το τελευταίο μάθημα», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

 
Το τελευταίο μάθημα ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2018)
Σκηνοθεσία: Σεμπαστιέν Μαρνιέ
Ερμηνείες: Λορέν Λαφίτ, 
Εμανουέλ Μπερκό, Λουανά Μπαρζαμί

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα γαλλικό ψυχολογικό θρίλερ που μας βάζει στις αίθουσες ενός διάσημου σχολείου για ιδιοφυή παιδιά, το οποίο ωστόσο ζει μια τραγωδία· σε μία από τις τάξεις, ο καθηγητής αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια των παιδιών, πέφτοντας από το παράθυρο. Ο αντικαταστάτης του, Πιερ, σύντομα αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά με έξι από τους μαθητές –τους πιο χαρισματικούς– του τμήματος και θα βαλθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά τους. Η υπόθεση θα του γίνει εμμονή, όμως και οι ανακαλύψεις του θα αποδειχθούν αρκετά τρομακτικές.

Ο Σεμπαστιέν Μαρνιέ χτίζει από την αρχή τη νοσηρή ατμόσφαιρα του θρίλερ που κατακλύζει καθένα από τα –κατά τα άλλα– ηλιόλουστα πλάνα του. Ο 40άρης πρωταγωνιστής βρίσκεται εδώ αντιμέτωπος με μια παρέα παράταιρα ώριμων εφήβων, οι οποίοι έχουν σχηματίσει τον δικό τους κλειστό κύκλο, στα όρια της σέχτας. 
Πρωτοτυπώντας, οι τελευταίοι δεν έχουν σχέση με παραθρησκευτικού τύπου τελετές, αλλά μοιράζονται την αηδία και την απελπισία τους για την οικολογική καταστροφή που έχει επιφέρει ο άνθρωπος. Η μηδενιστική τους αντίληψη, ωστόσο, και οι στρεβλές ερμηνείες θα οδηγήσουν σε ακραία σχέδια, τα οποία ο Πιερ θα προσπαθήσει να αποτρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή