Επιστροφή στο συναρπαστικό Βερολίνο των ’90s

Επιστροφή στο συναρπαστικό Βερολίνο των ’90s

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κώδικας τωνδισεκατομμυρίων δολαρίων
ΔΡΑΜΑ (2021)
Δημιουργός: Ρόμπερτ Ταλχάιμ
Ερμηνείες: Λέοναρντ Σάιχερ, Μάριους Αρεντ, Μαρκ Βάσκε

Οι μίνι σειρές με βίντατζ αισθητική είναι σίγουρα το φόρτε του Netflix και το νέο σίριαλ των τεσσάρων μονόωρων επεισοδίων από τη Γερμανία έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Αληθινή είναι και η ιστορία του, η οποία μας ταξιδεύει στο Βερολίνο των αρχών της δεκαετίας του 1990, εκεί όπου ένας καλλιτέχνης και ένας χάκερ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο έχει τρανταχτές ομοιότητες με το γνωστό μας Google Earth. Δύο δεκαετίες αργότερα οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά προκειμένου να μηνύσουν τον αμερικανικό κολοσσό που, όπως ισχυρίζονται, τους έκλεψε την πατέντα.

Και μόνο η κινηματογραφική βουτιά στο συναρπαστικό, ανήσυχο Βερολίνο των ’90s είναι αρκετή για να γοητευθεί κανείς από την καλοφτιαγμένη γερμανική σειρά, η οποία ωστόσο δεν ποντάρει μόνο στον ρομαντισμό και στη νοσταλγία.

Αντιθέτως αφηγείται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία μας πηγαίνει στις ρίζες της σύγχρονης ψηφιακής – ιντερνετικής επανάστασης, η οποία (κυριολεκτικά) άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και ζούμε την καθημερινότητά μας. Είτε βρίσκονταν στο Βερολίνο είτε στην υπό ανέγερση τότε Σίλικον Βάλεϊ, οι πιονέροι της εποχής διακρίνονταν άλλωστε από ένα μείγμα ιδιοφυΐας και ιδεαλισμού, το οποίο διαπερνά και ολόκληρη τη σειρά του Netflix.

Επιστροφή στο συναρπαστικό Βερολίνο των ’90s-1

Καπερναούμ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί
Ερμηνείες: Ζάιν αλ Ραφέα, Γιορντάνος Σιφερό, Φάντι Γιούσεφ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε την πιο πρόσφατη ταινία της Ναντίν Λαμπακί, η οποία μάς στέλνει στον ταλαιπωρημένο Λίβανο. Εκεί ο Ζάιν, ένας 12χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, ζει με την πολυμελή οικογένειά του σε άθλιες συνθήκες. Οταν τα πράγματα θα φτάσουν στο απροχώρητο ο μικρός, που είναι πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του, θα το σκάσει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, μακριά από όσους νιώθει πως τον προδίδουν και τον παραμελούν.

Η Λαμπακί δημιουργεί ένα γεμάτο ευαισθησία και ανθρώπινο πόνο φιλμ, βασισμένη κυρίως σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η ρεαλιστική κινηματογράφηση ενός τοπίου απόλυτης φτώχειας και εγκατάλειψης. Ο φακός της περιδιαβαίνει ανάμεσα σε μισοδιαλυμένα σπίτια παραγκουπόλεων και βρώμικα στενά, ενώ συχνά αιωρείται σαν εποπτεύων οφθαλμός ενός δράματος που είναι έργο των ανθρώπων.

Ο δεύτερος άξονας είναι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, οι οποίοι είναι όλοι τους ερασιτέχνες και μάλιστα προέρχονται ακριβώς από τους πληθυσμούς που έχουν ζήσει αυτές τις καταστάσεις. Εξι μήνες γυρισμάτων και πάνω από 500 ώρες υλικού έχουν δώσει ένα αποτέλεσμα που αναβλύζει αυθεντικότητα και γνήσιο αίσθημα ανθρωπιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή