Home Cinema: Ταξίδι στην απειλητική απεραντοσύνη της Αρκτικής

Home Cinema: Ταξίδι στην απειλητική απεραντοσύνη της Αρκτικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στον πάγο ★★★
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Φλινθ
Ερμηνείες: Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, Τζο Κόουλ, Τσαρλς Ντανς

Στον παγωμένο αρκτικό κύκλο της εποχής των εξερευνητών μάς στέλνει αυτή την εβδομάδα το Netflix, με μια βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα περιπέτεια, στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός μας από το «Game of Thrones», Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου. Ο Δανός ηθοποιός υποδύεται τον συμπατριώτη του καπετάνιο Αϊναρ Μίκελσεν, ο οποίος το 1909 οδήγησε μια αποστολή στη βορειοδυτική Γροιλανδία, με σκοπό να φέρει πίσω αποδείξεις που να πιστοποιούν την κυριαρχία της χώρας του στην περιοχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί με έναν νεαρό μηχανικό, ο Μίκελσεν θα αποκοπεί τελικά από τους υπόλοιπους συντρόφους και θα αναγκαστεί να περάσει πάνω από δύο χρόνια μέσα στο αφιλόξενο παγωμένο τοπίο. Εχοντας ως παραγωγό τον δημιουργό του παρόμοιας υφής «Everest», Μπαλτάσαρ Κορμακούρ, το φιλμ του Πίτερ Φλινθ επιτυγχάνει πράγματι να ταξιδέψει τον θεατή στην πανέμορφη αλλά και απειλητική απεραντοσύνη της Αρκτικής, εκεί όπου γενναιόψυχοι, στα όρια της απερισκεψίας, εξερευνητές εξορμούν με ελάχιστα μέσα κόντρα στα στοιχεία της φύσης. Η ταινία επιβίωσης του Netflix έχει βέβαια και κάποια αδύναμα στοιχεία, όπως π.χ. η μερική έλλειψη ρυθμού σε κάποια κομμάτια, ωστόσο σε γενικές γραμμές βλέπεται ευχάριστα, με τον Κόστερ-Βαλντάου να στέκεται στο ύψος του και τον (πάντα «ψαρωτικό») Τσαρλς Ντανς να κάνει μερικά σύντομα περάσματα.

Home Cinema: Ταξίδι στην απειλητική απεραντοσύνη της Αρκτικής-1
Ο Φαμπρίτσιο Ροτζιόνε στο φιλμ «Αζόρ, ο κώδικας του τραπεζίτη», που είναι διαθέσιμο στο Cinobo

Αζόρ, ο κώδικας του τραπεζίτη ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2021)
Σκηνοθεσία: Αντρέας Φοντάνα
Ερμηνείες: Φαμπρίτσιο Ροτζιόνε, Στεφανί Κλεό, Κάρμεν Ιριόντο

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα διαμαντάκι από την Αργεντινή, το οποίο είδαμε σχετικά πρόσφατα και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμη υπό δικτατορικό καθεστώς, ένας Ελβετός τραπεζίτης φτάνει εκεί. Συμμέτοχος μιας ιδιωτικής τράπεζας, η οποία ειδικεύεται στις «ευέλικτες» συμφωνίες με τους εκλεκτούς πελάτες της, ο Ιβάν προσπαθεί να αποκαταστήσει σχέσεις τις οποίες έβαλε σε κίνδυνο ο συνεταίρος του. Εκεί θα διαπιστώσει πως ο τελευταίος έχει στην πραγματικότητα εξαφανιστεί· αναζητώντας τα ίχνη του, θα βρεθεί και ο ίδιος μπλεγμένος στα δίχτυα μιας χώρας όπου η σήψη και η αυθαιρεσία έχουν γίνει κανόνας. Το φιλμ του Αντρέας Φοντάνα εκτυλίσσεται μέσα σε λαμπερά μέγαρα, βίλες με κήπους, πλάι σε πισίνες ή πίσω από τις κλειστές πόρτες λεσχών για λίγους, ωστόσο μπορεί να διαβαστεί όπως ένα οποιοδήποτε θρίλερ, όπου ο θεατής αγωνιά για την τύχη του πρωταγωνιστή. Εκείνος δεν είναι φυσικά κανένας άγιος, αλλά ένας μάλλον τυπικός, συντηρητικός Ελβετός, ο οποίος θα διαπιστώσει πως στην Αργεντινή δεν ισχύουν πια οι νόμοι –ούτε καν αυτοί οι τραβηγμένοι– που διέπουν τις υπόλοιπες συναλλαγές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή