Το… φθινοπωρινό καλοκαίρι των σειρών

Το… φθινοπωρινό καλοκαίρι των σειρών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία-τέσσερα χρόνια πριν, το καλοκαίρι εθεωρείτο νεκρή περίοδος για την τηλεόραση. Και μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα το αξίωμα να παραμένει –αν όχι να εντείνεται–, όμως δεν ισχύει το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αγαπημένες μας σειρές συνεχίζουν να προβάλλονται με αμείωτους ρυθμούς και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας δούμε λοιπόν ένα μίνι μενού με τα καλύτερα τηλεοπτικά «πιάτα» που μπορεί κανείς να απολαύσει φέτος το καλοκαίρι, τόσο από πρεμιέρες όσο και από πολυαναμενόμενες επιστροφές.

Κορυφαία εξ αυτών (των επιστροφών) αποτελεί, χωρίς συζήτηση, ο δεύτερος κύκλος του «True Detective». Το αστυνομικό θρίλερ του Νικ Πιτσολάτο, με την εκπληκτική ατμόσφαιρα και τις κορυφαίες ερμηνείες, ήταν από αυτές τις καθοριστικές σειρές που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να αλλάξει το στάτους της τηλεόρασης. Στη δεύτερη σεζόν ωστόσο (σχεδόν) τίποτα δεν είναι ίδιο. Η δράση μεταφέρεται από τους βάλτους της Λουιζιάνας στην Καλιφόρνια, όπου οι εντελώς νέοι πρωταγωνιστές (Βινς Βον, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Τέιλορ Κιτς, Κόλιν Φάρελ) συγκρούονται με φόντο τους επάλληλους αυτοκινητόδρομους και τη βιομηχανική πόλη του Βίντσι. Εκεί, ένας πρώην μαφιόζος ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη (νόμιμη) επένδυση σε ένα νέο δίκτυο σιδηροδρόμων, όταν ο βασικός του συνεταίρος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Οι τρεις ντετέκτιβ που αναλαμβάνουν την υπόθεση σύντομα βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια συμφέροντα, καθώς και με τους προσωπικούς τους δαίμονες. Το δαιδαλώδες σενάριο και οι 4 βασικοί χαρακτήρες –έναντι των προηγούμενων 2– κάνουν αυτήν τη σεζόν πολύ πιο απαιτητική στην παρακολούθηση και εν τέλει κάπως αμήχανη. Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, είναι και πάλι εδώ, μαζί με τους ευφυείς διαλόγους και μονολόγους, συντελώντας σε ένα αποτέλεσμα τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Παρ’ όλα αυτά, η σπουδαία σειρά του φετινού καλοκαιριού είναι άλλη. Το «Mr. Robot» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού και ταλαντούχου προγραμματιστή υπολογιστών, ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του είναι (προφανώς) χάκερ. Η ήδη ταραγμένη ζωή του θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη όταν θα τον προσεγγίσει ένας μυστηριώδης «αναρχικός», ο οποίος έχει στόχο να διαλύσει το παγκόσμιο σύστημα, μέσω στοχευμένων ηλεκτρονικών επιθέσεων. Με επιρροές από ταινίες όπως το «Fight club» και το «Μάτριξ», αλλά και το κίνημα των Anonymous, το συναρπαστικό σενάριο δεν διστάζει να πει πολλά πράγματα με το όνομά τους, όσον αφορά τον σύγχρονο κόσμο. Επιπλέον, ο ρόλος των κορυφαίων εταιρειών πληροφορικής (Microsoft, Google, Apple κτλ.) αναδεικνύεται μέσω της ειρωνικής «Evil Corp», η οποία τις συνοψίζει ταιριαστά.

Πλεονέκτημα του «Mr. Robot» είναι και ο πρωταγωνιστής του. Ο 30άρης Ράμι Μάλεκ χαρίζει στον αποξενωμένο και αντικοινωνικό χάκερ –κάτι σαν τον Νίο του «Μάτριξ», δηλαδή– μια απόκοσμη διάσταση και μια πειστικότητα απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο ξεπεσμός στη γραφικότητα και την καρικατούρα. Από την άλλη, ο Κρίστιαν Σλέιτερ («True Romance») είναι αρκετά κουλ και «αλλόκοτος» στον ρόλο του εμπνευστή του παράτολμου σχεδίου.

Μια και αναφέραμε το «Μάτριξ», μία ακόμη ενδιαφέρουσα σειρά φαντασίας είναι το «Sense8» των δημιουργών της επιτυχημένης τριλογίας, Αντι και Λάνα Γουατσόφσκι. Ο πρώτος κύκλος που κυκλοφόρησε ολόκληρος εξαρχής από το δίκτυο του Netflix, επικεντρώνεται σε μια ομάδα ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι ξαφνικά συνδέονται πνευματικά μεταξύ τους. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι κάποιοι τούς θεωρούν απειλή, οπότε θα αναγκαστούν να συνεργαστούν για να ξεφύγουν τον κίνδυνο. Το ευφάνταστο σενάριο επενδύεται από μια πολύ ακριβή παραγωγή, ωστόσο το αφηγηματικό κέντρο δύσκολα διατηρείται στην πορεία. Οι φαν του είδους πάντως θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Κατά τα λοιπά, οι επιλογές μας συμπληρώνονται με τις νέες σεζόν των δημοφιλών «Χάνιμπαλ», «The Last Ship» και «Orange is the New Black», ενώ από τα καινούργια ξεχωρίζουν τα «The Brink» και «Fear the Walking Dead». Το τελευταίο αποτελεί πρελούδιο της κορυφαίας σειράς του AMC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή