Κονδύλι 5 δισ. για την τόνωση της αγοράς

Κονδύλι 5 δισ. για την τόνωση της αγοράς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να περιορίσει το βάθος της ύφεσης θα επιχειρήσει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση, ρίχνοντας στην αγορά περίπου 5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν από το οικονομικό επιτελείο ότι η ζημία του δεύτερου και τρίτου τριμήνου μπορεί να αντισταθμιστεί μερικώς, με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση η πτώση του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8%. Μάλιστα το κονδύλι των 5 δισ. ευρώ θα είναι μεγαλύτερο, εάν συνυπολογιστούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εγγυημένα δάνεια).

Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει παρατάσεις επιδομάτων, επεκτάσεις αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και το πακέτο του 1,4 δισ. ευρώ που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ύφεσης προβλέπει:

1. Την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξαρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

2. Το «μεγάλο πακέτο» του 1,4 δισ. ευρώ για τις αντισυνταγματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του έτους.

3. Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου ενώ η αρμόδια Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προγραμματίζει «εκστρατεία» κατά τις επόμενες ημέρες για να αυξήσει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, εισήλθαν σε αυτή 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Από αυτούς, 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν σε έναν αδρανή μήνα, τον Αύγουστο.

4. Οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν στα ταμεία τους περί το 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέρχεται από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100%. Πρόκειται για χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν αλλά τελικώς δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια αυτά να μπορούν να κατευθυνθούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

5. Περίπου 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη στήριξη των εργαζομένων. Το κονδύλι αυτό περιλαμβάνει τις επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων.

6. Αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων, οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται στους ιδιοκτήτες από αυτή την εβδομάδα. Εκτιμάται ότι το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να ξεπεράσει φέτος ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ, ειδικά αν προχωρήσει το σχέδιο κρατικής αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων που θα συμφωνήσουν μείωση ενοικίων με τους ενοικιαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή