Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό πλησιάζει από χθες η τουρκική λίρα, θύμα μιας εκστρατείας που διεξάγουν οι νομισματικές αρχές της χώρας καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου. Η εκστρατεία αυτή συνίσταται σε έναν συνδυασμό ραγδαίων μειώσεων των επιτοκίων, εκτίναξης των δημοσίων δαπανών και διαρκούς ενθάρρυνσης του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στις 7,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Στη διάρκεια του Αυγούστου το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της και φαίνεται πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια νέα νομισματική κρίση ανάλογη εκείνης που είχε γνωρίσει πριν από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2018, εν μέσω και μιας διπλωματικής έντασης με την Ουάσιγκτον.  Οπως, όμως, προειδοποιούν διαρκώς οικονομικοί αναλυτές, η συνεχιζόμενη διολίσθησή της προοιωνίζεται περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων.

Οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν επιτύχει έως ένα βαθμό να περιορίσουν κάπως τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας που έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην Τουρκία. Τώρα, όμως, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, προφανώς υιοθετώντας περιοριστική νομισματική πολιτική. Η αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο ήταν σχετικά μικρή δεδομένων των συνθηκών, αλλά ο δείκτης βρίσκεται στο 12%. Η Τράπεζα της Τουρκίας επιμένει, πάντως, πως στα τέλη του έτους ο δείκτης θα έχει περιοριστεί στο 8,9%.

Η Goldman Sachs, αντιθέτως, προεξοφλεί πως η πτώση της λίρας θα διαμορφώσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ο Μουράτ Ουνούρ, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας, προέβλεψε πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα παραμείνει τουλάχιστον στο 12% τους επόμενους μήνες, για να υποχωρήσει ελάχιστα και συγκεκριμένα μόλις στο 11,7% προς τα τέλη του έτους. Και όπως τονίζει ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, «ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη “δολαριοποίηση” της τουρκικής οικονομίας».

Εν ολίγοις οι Τούρκοι σπεύδουν να μετατρέψουν τις οικονομίες τους σε δολάρια για να τις προστατεύσουν από τη συνεχή αποδυνάμωση του νομίσματος. Κι ενώ η κεντρική τράπεζα επιμένει να διατηρεί τα επιτόκια στο 8,25% ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις τους, προ εβδομάδων αναγκάστηκε να περιορίσει τη ρευστότητα με έμμεσους τρόπους όπως για παράδειγμα διακόπτοντας την παροχή χρηματοδότησης με το χαμηλότερο από την κλίμακα των επιτοκίων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή