ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

paradeigma-gia-tis-eyropaikes-trapezes-561070078

CHRISTOPHER THOMSON / REUTERS BREAKINGVIEWS

Οι ισπανικές τράπεζες αποφάσισαν να τεθούν στην πρωτοπορία εκεί όπου πολλές άλλες ανταγωνίστριές τους στην Ε.Ε. φοβούνται να το αποτολμήσουν. Η Caixabank και η Βankia, στην οποία είναι μεγαλύτερος μέτοχος το δημόσιο, ανακοίνωσαν ότι τελούν σε προκαταρκτικές συνομιλίες με στόχο να συγκροτήσουν τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της χώρας με περιουσιακά στοιχεία αξίας 664 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ενιαία αγορά της Ε.Ε. προσφέρει τον καλύτερο τρόπο προστασίας των κερδών τους από τις δυσμενείς επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σωρεύθηκαν ως απότοκα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βέβαια, μέχρι στιγμής ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν. Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση προσδοκά πως το 62% του μεριδίου της στην Bankia, την οποία είχε διασώσει το 2012, θα περισταλεί στο σχεδόν 14% του νέου υπό συγκρότηση οργανισμού, όπως αναφέρουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς καλά πληροφορημένες πηγές. Οπερ σημαίνει ότι η πολύ μεγαλύτερη CaixaBank θα προσφέρει ελάχιστη προσαύξηση στην τιμή της μετοχής της Bankia – αν, τελικά, προσφέρει και κάτι. Η όλη πράξη θα μεταφραστεί ουσιαστικά σε εξαγορά. Η κίνηση αυτή μοιάζει καιροσκοπική, εάν λάβουμε υπ’ όψιν τη δεινή ύφεση της οικονομίας της χώρας. Η τιμή της μετοχής της Bankia, ακόμα και μετά την αρχική της άνοδο (όταν έγιναν γνωστές οι συνομιλίες), αποτιμάται σε μόλις 0,3 φορές την ενσώματη λογιστική αξία της, δηλαδή αρκετά χαμηλότερη από τις 0,6 φορές της Caixabank. 

Παρά ταύτα, οι αναλυτές της Jefferies εκτιμούν ότι μία συνένωση δυνάμεων των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει λογική, διότι ο νέος τους όμιλος θα ελέγχει το 30% της εγχώριας αγοράς, παραγκωνίζοντας την Banco Santander. Κλείνοντας υποκαταστήματα εκεί όπου παρατηρείται αλληλοεπικάλυψη και εξαλείφοντας και άλλες διπλές δαπάνες, θα μπορέσουν μαζί να ενισχύσουν τα κέρδη τους. H συμφωνία των δύο τραπεζών θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κεφαλαιακά κέρδη, που θα καλύψουν το κόστος ενοποίησης δραστηριοτήτων  των δύο ομίλων ύψους 1,8 δισ. ευρώ (σύμφωνα με υπολογισμούς του Breakingviews). Και εάν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές το επιτρέψουν, αυτά τα κέρδη θα ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή επάρκεια της Caixabank (Tier 1). Mε δεδομένη τη συμμετοχή του ισπανικού δημοσίου στην Bankia, ο διευθύνων σύμβουλος της Caixabank, Γκονθάλο Κορτάθαρ θα βρεθεί ενώπιον ενός δύσκολου έργου, εφαρμόζοντας κλείσιμο υποκαταστημάτων και περικοπές θέσεων. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας δημιουργεί έντονες πιέσεις για συσπείρωση δυνάμεων, οι οποίες μοιάζουν ακαταμάχητες. Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παροτρύνουν τις τράπεζές τους να συμμαχήσουν και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.