ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Δέκα λόγοι που η «bull market» θα συνεχιστεί

Goldman Sachs: Δέκα λόγοι που η «bull market» θα συνεχιστεί

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να καταγράφονται ευρείες απώλειες στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να αποτελεί το «νούμερο 1» θύμα, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η περίοδος των ισχνών αγελάδων θα αποδειχθεί σύντομη.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής αναλυτή της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ, ο οποίος παρέχει 10 λόγους, σύμφωνα με τους οποίους η «bull market», ελληνιστί «αγορά ταύρων», θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

  1. Υπάρχουν ελπίδες για νέο κύκλο επενδύσεων, προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη από τη βαθιά ύφεση των προηγούμενων μηνών.
  2. Η οικονομική ανάκαμψη μοιάζει πιο ισχυρή, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού.
  3. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
  4. Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, παρά τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
  5. Οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική πολιτική, στηρίζοντας αγορές και οικονομίες.
  6. Το ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή η αναμενόμενη απόδοση των μετοχών έναντι ομολόγων, έχει περιθώριο πτώσης.
  7. Τα αρνητικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών στηρίζουν τις μετοχές.
  8. Οι αγορές μετοχών μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο αποτελεσματική αντιστάθμιση έναντι απροσδόκητων αυξήσεων στις τιμές.
  9. Σε σχέση με το εταιρικό χρέος, οι μετοχές είναι φθηνές, ιδίως όταν πρόκειται για εταιρείες με ισορροπημένο ισολογισμό.
  10. Η ψηφιακή επανάσταση και ο μετασχηματισμός της οικονομίας και των αγορών έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

Ωστόσο, πέρα από τον «δεκάλογο» της bull market, ο αναλυτής της Goldman Sachs αφήνει κι ένα παράθυρο περαιτέρω διόρθωσης της αμερικανικής αγοράς, εφόσον διαπιστωθούν ολιγωρίες και προβλήματα στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Σ’ αυτή την περίπτωση, υπάρχει περιθώριο διόρθωσης, ίσως και 10%, καθώς οι επενδυτές θα επαναξιολογήσουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη» καταλήγει ο Οπενχάιμερ.