Επέκταση δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021

Επέκταση δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συναίνεση υπάρχει προς προς το παρόν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των αρμόδιων κοινοτικών αξιωματούχων ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Μιλώντας χθες στο Brussels Economic Forum, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ενωσης Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε την πρόωρη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής» και ότι το 2021 πρέπει να διατηρηθεί ο επεκτατικός της χαρακτήρας. Ο κ. Τζεντιλόνι μάλιστα πήγε ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι η επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., που είχε ξεκινήσει ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, είναι ευκαιρία για την ανανέωσή τους ώστε να είναι χρήσιμοι για την εποχή μετά την πανδημία.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής (του πρώτου υπό τον νέο πρόεδρο της ομάδας, τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου). «Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να σταματήσει η δημοσιονομική τόνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η εικόνα και οι ανάγκες της οικονομίας είναι σαφείς. Πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα που θα διατηρήσουν ζωντανoύς τους μηχανισμούς της οικονομίας έως ότου επιστρέψουμε σε επαρκή βαθμό σε φυσιολογικές συνθήκες».

Σε ερώτηση της «Κ» αν οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συζητήσει πώς ορίζεται αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα και αν πρόκειται να το συζητήσουν στην προσεχή συνεδρίαση στο Βερολίνο, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι «δεν έχει συζητηθεί αναλυτικά». Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, ωστόσο, «μία ξεκάθαρη προϋπόθεση είναι να έχει τεθεί η επιδημία επαρκώς υπό έλεγχο ώστε να μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει στις κανονικές οικονομικές του δραστηριότητες. Ενα ορόσημο σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η ευρεία διαθεσιμότητα ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτή η αναγκαία συνθήκη θα είναι και ικανή». 

Στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, που θα είναι σύντομο (δύο ώρες και ένα τέταρτο για συνεδριάσεις τόσο των «19» όσο και της διευρυμένης σύνθεσης), βρίσκεται επίσης το ζήτημα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, το οποίο παραμελήθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της προτεραιότητας που δόθηκε στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ειδική αναφορά έγινε από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στο ζήτημα της έγκρισης της νέας συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η κύρωση της τροποποιημένης συνθήκης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόωρη εισαγωγή του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής (common backstop) προς ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

Αναφερόμενος σε «ένα κράτος-μέλος όπου η υιοθέτηση της νέας συνθήκης για τον ESM αντιμετωπίζει σημαντικές πολιτικές δυσκολίες», ο αξιωματούχος τόνισε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος σχετικά με το backstop, «θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε άλλες πτυχές της τραπεζικής ένωσης». Η εν λόγω χώρα είναι η Ιταλία, όπου η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, επιμένουν ότι η νέα συνθήκη θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να υποχρεώσει τους κατόχους ιταλικών ομολόγων να υποστούν «κούρεμα». 

Η Ιρλανδία

Εντυπωσιακή ρελάνς, εν τω μεταξύ, έκανε η Ιρλανδία με την επιλογή της Μέρι Μακ Γκίνες ως επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Ο διορισμός της έμπειρης ευρωβουλευτού στο σημαντικό αυτό χαρτοφυλάκιο, υπό τον όρο ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται μετά την παραίτηση του Φιλ Χόγκαν ως επιτρόπου Εμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι, πλην της προεδρίας του Eurogroup, η Ιρλανδία κατέχει επίσης τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του γενικού διευθυντή Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγορών (FISMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβιβάζεται στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Σε ερώτηση στο μεσημεριανό briefing για το αν θα χρειαστεί ο κ. Ντομπρόβσκις να περάσει από ακροαματική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή