ΟΠΑΠ: Σημαντική μείωση της κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο

ΟΠΑΠ: Σημαντική μείωση της κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση κατά 77,7% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΠΑΠ, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2020, εξέλιξη η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο προσωρινό «λουκέτο» των καταστημάτων ΟΠΑΠ ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 20,4 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, έναντι 91,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Την ίδια ώρα, οι μικτές εισπράξεις ανήλθαν σε 1,412 δισεκατομμύριο ευρώ, μειωμένες κατά 33,7%, ενώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών περιορίστηκαν κατά 34,8% στα 507 εκατομμύρια ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα δε, κινήθηκαν στα 124,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,9%, ενώ τα κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) συρρικνώθηκαν κατά 49,1% στα 102,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το β’ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος), το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές, ύψους 15,1 εκατομμυρίων ευρώ, με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών να διαμορφώνονται στα 179,6 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 53,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τι δήλωσε ο εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλος, Γιαν Κάρας

«Το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έτος έως σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία. Οι αποφασιστικές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας για όλους τους εταίρους του, αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά, καθώς και στο εξελισσόμενο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμά της.

»Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε βάσει των απαιτητικών προσδοκιών μας, καθώς επιτεύχθηκε η δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Στο μέλλον, στο επίκεντρο της προσοχής μας παραμένουν πρωτοβουλίες, όπως η διαρκής βελτίωση των διαδικτυακών προϊόντων μας, οι έγκαιρες δράσεις ελέγχου του κόστους, η άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας και η συνεχής υποστήριξη προς το δίκτυο και τους κοινωνικούς εταίρους μας. Αναμφίβολα, θα υπάρξουν επιπλέον εμπόδια στο δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις».

Οι εκτιμήσεις για το β’ εξάμηνο

Όσον αφορά το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Όμιλος ΟΠΑΠ διαβεβαιώνει ότι «αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις του κορωνοϊού», ενώ διαπιστώνει η απόδοση του Ομίλου, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, ήταν ενθαρρυντική.

«Τυχόν πιθανά τοπικά lockdowns, χαμηλότερη από την αναμενόμενη συνεισφορά του τουρισμού, επιπλέον περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων και μια συνολική επιδείνωση του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας και της παικτικής δραστηριότητας και συνεπώς τη μείωση των εσόδων του Ομίλου» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διένειμε τον Αύγουστο μέρισμα χρήσης για το 2019, ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή μικτά, το οποίο ήταν πρόσθετο του έκτακτου μερίσματος, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή μικτά, που είχε διανεμηθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή