Επεκτείνεται σε νέους ΚΑΔ η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων

Επεκτείνεται σε νέους ΚΑΔ η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αλλαγές κυρίως όσον αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις και την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και προσθέτοντας στη λίστα των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ) νέους κωδικούς επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων κατά τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Ετσι, για πρώτη φορά, οι εποχικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τη ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής. Η ίδια ΚΥΑ ξεκαθαρίζει με αναλυτική λίστα τους 61 ΚΑΔ, στους οποίους συγκαταλέγονται και νέοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και η αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, που δικαιούνται να θέτουν σε προσωρινή αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους για τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η εν λόγω απόφαση αφορά το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτή, σε αναστολή μπορούν να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη 10η Αυγούστου, ενώ η υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων και με τις ίδιες συμβάσεις για 30 ημέρες μετά το τέλος της αναστολής δεν ισχύει για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να απολύσουν αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτές θα κλείσουν για την υπόλοιπη σεζόν. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων υποβάλλονται στο σύστημα «Εργάνη» για κάθε μήνα συγκεντρωτικά στις αρχές κάθε επόμενου μήνα.

Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής ή της παράτασης, οι συμβάσεις συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η υποχρέωση δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων. 

Η σχετική απόφαση παρέχει τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης και σε νέες επιχειρήσεις, που ανήκουν σε κλάδους όπως: εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπού, μινκ, μυοκάστορας, τσιντσιλά κ.ά.), παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων, επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων, αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, πολιτιστική εκπαίδευση καθώς και δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία καθώς και τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους.  

Στο μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πληρωμή 5.496 εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή ή είχαν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Αναλυτικά, εγκρίθηκε η πληρωμή 1,7 εκατ. ευρώ για 5.496 εργαζομένους, και συγκεκριμένα:

α) Σε 1.117 εργαζομένους με αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Ιούνιο, πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 239.964 ευρώ. 

β) Σε 2.842 εργαζομένους με αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Ιούλιο, πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.168.200 ευρώ. 

γ) Σε 559 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Ιούνιο, πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας 62.120,26 ευρώ. 

δ) Σε 978 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό κατά τον Ιούλιο, πληρωμή 251.870,55 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή