ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απογοητευτικό το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για την απασχόληση

Απογοητευτικό το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου για την απασχόληση

Στο 2021 εναπόκεινται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της ανεργίας, καθώς όπως δείχνουν και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για τον Αύγουστο του 2020 η χρονιά θα κλείσει με σημαντικά λιγότερες νέες θέσεις εργασίας από την προηγούμενη. Η σκιά των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας πέφτει βαριά, με το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου να εμφανίζει τη χαμηλότερη εδώ και χρόνια επίδοση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αναλυτικά, για τον μήνα Αύγουστο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων διαμορφώθηκε θετικό, οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό, ήτοι δημιουργήθηκαν φέτος 4.342 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση αυξημένη κατά 1.231 νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.   

Ωστόσο, σε επίπεδο 8μήνου, παρατηρείται δραματική μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 169.239 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μάλιστα, πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από το 2013, με τους ειδικούς σε θέματα απασχόλησης να εκτιμούν ότι δύσκολα η κατάσταση θα αναστραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Οπως μάλιστα επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η κατάσταση αυτή, ήτοι οι χαμηλές πτήσεις στο θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κατεγράφη σε αντίστοιχο μέγεθος από τον Μάιο του 2020 και, πλέον, με δεδομένη και την άδοξη λήξη της τουριστικής περιόδου, δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι προσλήψεις στο φετινό εξεταζόμενο 8μηνο ήταν μειωμένες κατά 547.554 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε επίπεδο συμβάσεων εργασίας, η πλήρης απασχόληση οριακά υπερισχύει των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αναλυτικά, τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 82.267 προσλήψεις με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 51,23% του συνόλου των νέων προσλήψεων. Καταγράφηκαν, επίσης, άλλες 65.680 προσλήψεις μερικής απασχόλησης (40,9%) και 12.636 εκ περιτροπής απασχόλησης (7,87%).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ στις γυναίκες δημιουργήθηκαν 6.261 νέες θέσεις εργασίας, στους άνδρες χάθηκαν 1.919 θέσεις απασχόλησης.

Ανά ηλικιακή κατηγορία, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας στις πιο μικρές ηλικίες και αναπληρώθηκαν στις πιο μεγάλες. Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών χάθηκαν 3.607 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ άλλες 1.012 χάθηκαν στις ηλικίες 25-29 ετών. Στις ηλικίες 30-44 ετών δημιουργήθηκαν 3.831 νέες θέσεις απασχόλησης και, ακόμα καλύτερα, άλλες 5.089 δημιουργήθηκαν στις ηλικίες 45-64 ετών.

Σε επίπεδο δραστηριότητας, οι πιο πολλές καινούργιες θέσεις απασχόλησης (4.946) δημιουργήθηκαν στον τομέα της εκπαίδευσης, λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αλλες 3.632 δημιουργήθηκαν στα καταλύματα και 2.473 στο χονδρικό εμπόριο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα τόσο του συστήματος «Εργάνη» όσο και της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση συγκράτησαν το ισχυρό κύμα των απολύσεων που έπληξε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι η δέσμη μέτρων που έχει εφαρμοστεί «θα ενισχυθεί, θα διευρυνθεί και θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο».