Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης  κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης  κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών έως το τέλος του έτους αποφάσισαν να προχωρήσουν οι τράπεζες.

Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι τις 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής)».

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου. Οπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

Παράλληλα, οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους σύμβασης να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει επιδότηση της δόσης. Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει μέχρι σε αναστολές καταβολής δανείων ύψους 21 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 30 δισ.  

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το διάστημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

Τον Ιούνιο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16,3% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 10,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 11,5% με βάση τον όγκο. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημειώνει άνοδο κατά 16,1% στον αριθμό των αδειών, κατά 21,3% στην επιφάνεια και κατά 21,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ως φαίνεται, τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής σε συνδυασμό και με την πεποίθηση μεγάλης μερίδας κατασκευαστών ότι μόλις περάσει η πανδημία θα επιστρέψουν οι αγοραστές, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. 

ΤτΕ: επιστροφή φόρων 19 εκατ. σε μετόχους 

Επιστροφή φόρων σχεδόν 19 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστούν οι μέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα μερίσματα που έλαβαν όσοι είχαν μετοχές της ΤτΕ από το 2014 φορολογήθηκαν διπλά, ως μερίσματα και ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και της ΤτE, δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, τα ποσά που παρακρατήθηκαν θα επιστραφούν στους δικαιούχους μετόχους. Για τις χρήσεις 2014-2017 ανέρχονται σε 15.084.600 ευρώ και για τη χρήση του 2018 σε  3.871.269 ευρώ.

Ο ΔΕΣΦΑ στην Αλεξανδρούπολη

Την είσοδο του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης (που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχήματος που θα υλοποιήσει το έργο), καθώς και την υπογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum που μετατρέπεται πλέον σε διεθνή οργανισμό που προωθεί την ειρήνη και την περιφερειακή συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου South East Energy Forum 2020, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη. Κατά την παρέμβασή του σε πάνελ (με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ  Francis Fannon, της υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσας Πηλείδου, του ομολόγου της από τη Βόρεια Μακεδονία, Naser Nuredini και του Ρουμάνου υφυπουργού Ενέργειας Nicolae Havrilet), o κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο «μέτωπο» της ενεργειακής διπλωματίας, που στοχεύουν –όπως σημείωσε– στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας, που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

                                                                                                                                                                                                                                                       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή