ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τηλεόραση «ποντάρουν» οι νέοι επενδυτές της Forthnet

stin-tileorasi-pontaroyn-oi-neoi-ependytes-tis-forthnet-561077116

Με το ποσοστό διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης να μην ξεπερνάει το 35% και να υπολείπεται σημαντικά της Ευρώπης, η ενίσχυση του περιεχομένου θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Forthnet, που έχει περιέλθει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της United Group, θυγατρικής του ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παροχή συνδυαστικών πακέτων πολλαπλών υπηρεσιών (multi-play) αλλά και περιεχομένου ψυχαγωγίας στην Ανατολική Ευρώπη, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα την εξαγορά χρέους της Forthnet. Απέκτησε, δηλαδή, δάνεια της εταιρείας ύψους 281 εκατ. ευρώ προς Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank, το 50% των μετατρέψιμων ομολογιών αξίας 52 εκατ. ευρώ και τις κοινές μετοχές που κατείχαν οι πιστώτριες τράπεζες.

Η αγορά των δανείων, των οποίων τη διαχείριση ανέλαβε η Intrum Hellas, αντιστοιχεί σε τίμημα που κυμαίνεται από 40 έως 45 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να επιτρέπει στη United Group να ξεδιπλώσει σταδιακά το σχέδιό της για τη Forthnet. Βασικό στόχο, κατ’ αρχήν, αποτελεί η απαλλαγή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών από τον υψηλό δανεισμό που αγγίζει τα 330 εκατ., εάν ληφθούν υπόψη οι τόκοι, και είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) του 2019, ύψους 36,3 εκατ. ευρώ. 

Παίζει μπάλα…

Εκτός από τη διαδικασία εξυγίανσης της Forthnet, η επόμενη μέρα της εταιρείας έχει ως πυλώνα την επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας, όπου σε πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση και δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου. Η εταιρεία, που διαθέτει περίπου 700.000 συνδρομητές, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εξασφάλισε τα δικαιώματα τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αγώνων της συντριπτικής πλειονότητας των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ως εκ τούτου, η συνδρομητική τηλεόραση της Nova θα μεταδίδει το πρωτάθλημα για 13 έναντι 7 ελληνικών ομάδων για τις οποίες διέθετε δικαιώματα πριν από την εξαγορά από τη United Group, ενώ διαθέτει τα δικαιώματα τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αγώνων της Super League και της Ευρωλίγκας του μπάσκετ. 

Εκτός από τις αθλητικές διοργανώσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Nova υπό την ομπρέλα της United Group θα ενισχύσει το περιεχόμενό της μέσω συνεργασιών με διεθνή κινηματογραφικά στούντιο, αλλά και μέσω πρωτότυπων παραγωγών και συμπαραγωγών οπτικοακουστικού περιεχομένου. Ο τομέας του μιντιακού περιεχομένου αποτελεί βασική δραστηριότητα για τη United Group, καθώς μέσω της United Media δραστηριοποιείται σε επτά χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, με την εταιρεία να διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Nova εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει και υπηρεσίες «Over the Top» (OTT), δηλαδή on demand περιεχόμενο για την εξασφάλιση του οποίου απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο και ενεργή συνδρομή. 

Το σενάριο της Wind

Οσον αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται το μείγμα των παρεχόμενων προϊόντων που εκτιμάται ότι θα λανσαριστούν ενδεχομένως μέσα στον Οκτώβριο. H Forthnet αποτελεί εικονικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας (MVNO), χρησιμοποιεί δηλαδή το δίκτυο της Vodafone βάσει σχετικής συμφωνίας, ενώ εξετάζονται όλες οι δυνατές επιλογές για την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στην κινητή, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της εξαγοράς της Wind Hellas, κίνηση που θα δημιουργούσε σημαντικές συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών. Στην πράξη, όμως, το σενάριο αυτό θα κριθεί εάν και εφόσον οι βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas αναζητήσουν αγοραστή κατά το προσεχές διάστημα.

Με το προϊόν, το οπτικοακουστικό περιεχόμενο και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να βρίσκεται υπό διαμόρφωση, έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η επόμενη φάση της συναλλαγής εξαγοράς του χρέους της Forthnet από τη United Group, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Μέσα δηλαδή στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» του ντιλ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μετατροπή σε μετοχές του 50% των μετατρέψιμων ομολογιών αξίας 52 εκατ. ευρώ που έχει αποκτήσει η United Group, διαδικασία που δεν απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον επενδυτή να ελέγξει με 33% τη Forthnet, ενώ το ποσοστό των τραπεζών στην εταιρεία περιορίζεται σε περίπου 3%. Με τον τρόπο αυτό δεν ενεργοποιείται η υποχρέωση, βάσει της νομοθεσίας, για υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Σε συνέχεια των παραπάνω σχεδιάζεται η κεφαλαιοποίηση από τη United Group του χρέους των 281 εκατ. ευρώ της Forthnet και η εισφορά νέων κεφαλαίων, που θα οδηγήσει σε βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης της τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Η κίνηση αυτή, που θα απαλλάξει την εταιρεία από τα χρέη, θα οδηγήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα γίνει με ή χωρίς την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης– και κατ’ επέκταση σε dilution των υφιστάμενων μετόχων. Δηλαδή της Wind (21,05%), της εταιρείας Go της Μάλτας (14,41%), της αραβικών συμφερόντων Massar Investments (14,42%) και της Vodafone (4,15%). Σε μεταγενέστερο στάδιο η United Group θα αποκτήσει το υπολειπόμενο 50% των μετατρέψιμων ομολογιών, των οποίων η μετατροπή σε μετοχές θα οδηγούσε στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, κίνηση που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σύμφωνα με πηγές.