Εντυπωσιακό άλμα για το Χρηματιστήριο – Άνω του +8% οι τράπεζες

Εντυπωσιακό άλμα για το Χρηματιστήριο – Άνω του +8% οι τράπεζες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό comeback πραγματοποίησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνοντας ώθηση από την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων κατάφερε αφενός να βάλει φρένο στη συνεχόμενη συσσώρευση αφετέρου να καταστεί -επιτέλους- ελκυστικό στα «μάτια» των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,95% και έκλεισε στις 661,13 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Το χαμηλό ημέρας ήταν οι 640 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας κυμάνθηκε λίγο πάνω από το σημερινό κλείσιμο (661,66 μονάδες).

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο κατά 4,16% στις 1.590 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα -σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει- αγγίζοντας τα 67 εκατομμύρια ευρώ. Ο όγκος των συναλλαγών, μάλιστα, εκτινάχθηκε στα 37,8 εκατομμύρια τεμάχια.

Όπως και σε κάθε ανοδικό ξέσπασμα, έτσι και στο σημερινό, η ελληνική αγορά έλαβε σημαντική ώθηση από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρουσίασε κέρδη της τάξης του 8,30%. Μάλιστα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εκτινάχθηκε κατά 9,59%, της Eurobank κατά 9,10% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 8,31%. Alpha Bank και Attica Bank έκλεισαν στο +6,34% και στο +5,65%, αντίστοιχα.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εικόνα και στο ταμπλό, καθώς πέραν των τραπεζικών μετοχών, σημαντικά κέρδη εμφάνισε και η μετοχή του Ελλάκτορα (10%), η οποία έκλεισε άνω του 1,00 ευρώ (1,05 ευρώ). Παράλληλα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 7,79%, της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών κατά 6,55%, της ΕΥΔΑΠ κατά 5,27%, της Jumbo κατά 5,26%, του Τιτάνα κατά 4,44% και της ΓΕΚ Τέρνα κατά 4,29%.

Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο επανέφερε τους επενδυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σημερινό ξέσπασμα αποδίδεται στη μερική αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την απόσυρση του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis και τη μη έκδοση νέας τουρκικής Navtex. Οι επενδυτές αποκωδικοποιούν τη συγκεκριμένη κίνηση ως δείγμα καλής θελήσεως εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς και ως προάγγελο της περαιτέρω αποσυμπίεσης της κατάστασης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επανέλαβε την πρόσκληση για έναρξη διαλόγου με τη γειτονική χώρα.

«Εντυπωσιακό το ξεκίνημα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε μια κίνηση, η οποία αποτυπώνει ευρύτατα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ισχυρότατη ελληνική διπλωματία που οδήγησε σε υποχώρηση (για την ώρα) της κρίσης στο Αιγαίο» σχολίαζε το πρωί στο kathimerini.gr ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην Xpot Markets. Μάλιστα, δεν έκρυβε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω άνοδο των ελληνικών μετοχών. «Όταν η γεωπολιτική ένταση αποκλιμακωθεί, αλλά κάτσει και η σκόνη της διαχείρισης του κορωνοϊού, τότε θα υπάρξει μια σοβαρότερη προσπάθεια δικαιότερης αποτίμησης των εταιριών. Άλλωστε οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και η ορθότερη διαχείριση από πλευράς εισηγμένων έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα». 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά παραμένει μερικώς επιφυλακτική, καθώς το σπιράλ των προκλήσεων είναι ακόμη στη… γωνία. Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου, η αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας είναι παράγοντες ικανοί για να αποτρέψουν κάθε απόπειρα ανόδου προς τις 700 μονάδες, καθηλώνοντας τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 650 μονάδων.  

Τι γίνεται στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με αρκετές προσδοκίες, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε ορισμένες θετικές ειδήσεις από το εμβόλιο έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά και την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια –παρά το θετικό ξεκίνημα- χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα και αστάθεια. Ενδεικτικά, λίγο πριν το κλείσιμο, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,13% στις 13.184 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 0,05% στις 6.029 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,34% στις 5.051 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξάνεται οριακά κατά 0,13% στις 368 μονάδες. 

Εντελώς αντίθεση είναι η εικόνα στο ξεκίνημα της Wall Street, με τους αμερικανικούς δείκτες να λαμβάνουν ισχυρή ώθηση, μετά και το διαφαινόμενο deal μεταξύ Oracle και ByteDance για το TikTok. Χαρακτηριστικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 347 μονάδες ή κατά 1,25%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο κατά 230 μονάδες ή κατά 2,15%. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, τέλος, σημειώνει κέρδη κατά 1,60% στις 3.394 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή