ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ην. Βασίλειο: Αύξηση της ανεργίας παρά την άρση του lockdown

in-vasileio-ayxisi-tis-anergias-para-tin-arsi-toy-lockdown-561078871

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε ο δείκτης ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Μαΐου-Ιουλίου, σε ακόμη μία ένδειξη αποδυνάμωσης της βρετανικής αγοράς εργασίας. Μάλιστα, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας στο 4,1% από 3,9% προηγουμένως, επήλθε παρά την άρση του «lockdown», το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ONS), ο αριθμός των απασχολούμενων, κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, διαμορφώθηκε σε 32,98 εκατομμύρια, σχεδόν 12.000 λιγότεροι σε σχέση με το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου.

Η μείωση, ωστόσο, είχε έμφυλα χαρακτηριστικά, καθώς ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ανδρών αυξήθηκε κατά 22.000, ο αριθμός των απασχολούμενων γυναικών μειώθηκε κατά 34.000.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη κάμψη στην απασχόληση αφορά  τόσο τις νεαρές ηλικίες (16-24 ετών) όσο και τους ηλικιωμένους (65 και άνω).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση των απωλειών στην αγορά εργασίας δεν αναμένεται να γίνει πλήρως κατανοητή πριν τις 31 Οκτωβρίου, όταν και εκπνέει το πρόγραμμα εργασιακής επιδότησης της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα μ’ αυτό, το αρμόδιο υπουργείο καταβάλλει το 80% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων (έως 2.500 λίρες), σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης των απολύσεων.