Καμπανάκι της Eurobank για την αγορά εργασίας

Καμπανάκι της Eurobank για την αγορά εργασίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση του δείκτη ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπενθυμίζει η Eurobank, στην εβδομαδιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Προτού ακόμα ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, προτού χειροτερεύσουν οι μακροοικονομικές προβλέψεις και προτού ξεκινήσει η φάση της κάμψης του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, παρά τη συνεχή πτώση των τελευταίων 6,5 ετών, παρέμενε σε υψηλά επίπεδα (το μεγαλύτερο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27)» τονίζει, χαρακτηριστικά.

Αυτό, προσθέτει η Eurobank, ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης και της ήπιας ανάκαμψης των τελευταίων 10 ετών. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο 2020, το 16,0% του εργατικού δυναμικού, ήτοι 739.100 άτομα, ταξινομούνταν στο υποσύνολο των ανέργων. Τα αντίστοιχα μεγέθη στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ήταν 6,5% και 7,3%, αντίστοιχα.

Η υγειονομική κρίση, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, διέκοψε την καθοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε στο 18,3% τον Ιούνιο του 2020 από 16,0% τον Φεβρουάριο του 2020. Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 3,8% ή κατά 149.900 άτομα, ενώ των ανέργων αυξήθηκε κατά 13,2% ή κατά 97.500 άτομα.

Στο σημείο αυτό, η Eurobank υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στον κλάδο της εργασίας (π.χ. αναστολή συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.α.) κατάφεραν να συγκρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό συρρίκνωσης της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την απασχόληση να μειώνεται μόλις κατά 3,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 3,4% σε ετήσιο επίπεδο, το β’ τρίμηνο του 2020. Με αυτόν τον τρόπο, σχολιάζει η τράπεζα, απετράπη ένα κύμα μεγάλων απωλειών σε όρους θέσεων εργασίας και συγκρατήθηκε σε έναν βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Το τελευταίο ωστόσο, δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης (π.χ. ιδιωτική κατανάλωση) καθότι η υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεργοποιεί κίνητρα αποταμίευσης για σκοπούς προφύλαξης. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας μειώθηκε κατά -19,0% σε τριμηνιαίο επίπεδο και -27,4% σε ετήσιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή