Το νέο κύμα κρουσμάτων απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Το νέο κύμα κρουσμάτων απειλεί την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αποφαίνονται οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τονίζοντας ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να δημιουργήσουν μάλλον δυσάρεστες παρά ευχάριστες εκπλήξεις.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως και άνω των 900.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, προκαλώντας μια από τις πιο σοβαρές υφέσεις στην Ιστορία και θρυμματίζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες στον πλανήτη. Κι ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται καθ’ οδόν αφότου οι περιορισμοί ήρθησαν και οι επιχειρήσεις ξανάνοιξαν, στη Γαλλία και στην Ισπανία, μεταξύ άλλων κρατών-μελών, παρατηρείται έξαρση μολύνσεων.

«H έξαρση των κρουσμάτων έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, η ανάπτυξη θα παρεμποδισθεί», επισημαίνει ο Πέτερ Βάντεν Χούτε, προϊστάμενος οικονομολόγος στην ING. «Ακόμα φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις, αφ’ ης στιγμής η τωρινή υφεσιακή κατάσταση αρχίσει να αποτυπώνεται στον διογκούμενο αριθμό ανέργων, οπότε δεν αποκλείουμε την αύξηση της αποταμίευσης ως μέτρο πρόληψης και τη συνεπαγόμενη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες».

Η επιστροφή της οικονομίας της Ευρωζώνης στα επίπεδα προ κορωνοϊού δεν αναμένεται παρά μετά τη λήξη του 2022 κι αυτό προβλέπεται ανεξάρτητα από το ότι η ΕΚΤ προωθεί επιπλέον αγορές τίτλων με κατεπείγοντα χαρακτήρα και η Ε.Ε. συγκροτεί Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποδεσμεύει κονδύλια από το 2021 και μετά. Οι οικονομολόγοι προβληματίζονται διότι άλλα νέα μέτρα στήριξης δεν βλέπουν στον ορίζοντα, εκτός από την παράταση του σχήματος επιδότησης της απασχόλησης από τις κυβερνήσεις, που τέθηκε σε ισχύ την άνοιξη. Η ανεργία σημειώνει άνοδο, ενώ λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας είχε κατορθώσει να αποκλιμακωθεί μετά την προ δεκαετίας κρίση.

Το 90% των οικονομολόγων της έρευνας του Reuters προβλέπει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης τους προσεχείς 12 μήνες δεν είναι άλλος από την περαιτέρω κλιμάκωση των κρουσμάτων. Το τρέχον τρίμηνο οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση 8,1%, η οποία θα είναι η δυναμικότερη στην Ιστορία, εάν ληφθεί υπ’ όψιν η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο η πρόβλεψη «θέλει» ανάπτυξη 2,5%, το οποίο είναι χαμηλότερο του 3% της εκτίμησης του Αυγούστου. «Συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας και η οικονομία της Ευρωζώνης απέχει πολύ από το να λειτουργεί στα προ ιού επίπεδα και αυτό είναι φανερό στους περισσότερους τομείς», παρατηρεί εν κατακλείδι ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής στρατηγικής στη Rabobank, Ελβιν ντε Γκρουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή