Αναδιάρθρωση εν μέσω νέου σκανδάλου στην Deutsche Bank

Αναδιάρθρωση εν μέσω νέου σκανδάλου στην Deutsche Bank

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank αναδιοργανώνεται και σχεδιάζει να κλείσει στη Γερμανία ένα στα πέντε υποκαταστήματά του, ώστε να περιορίσει το κόστος και να προσαρμοστεί στις νέες συνήθειες των πελατών που στρέφονται στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού, νέες αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα του έρχονται στο φως. Και αυτές σχετίζονται με τα έγγραφα FinCen Files, που έφεραν στο φως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και άλλοι συναφείς φορείς και αφορούν ύποπτες συναλλαγές και πιθανό «ξέπλυμα χρήματος» σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank.

Ξεκινώντας από την αναδιάρθρωσή της, η οποία άρχισε ήδη από την περασμένη χρονιά, η Deutsche Bank θα φθάσει να έχει στο άμεσο μέλλον 400 από τα σχεδόν 500 υποκαταστήματα σήμερα. Ο Φίλιπ Γκόσοβ, αρμόδιος για τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι η μείωση θα γίνει κυρίως σε αστικές περιοχές και θα εφαρμοστεί «το συντομότερο δυνατόν». Παραδοσιακά, στη Γερμανία το δίκτυο υποκαταστημάτων των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων είναι πιο εκτεταμένο από το αντίστοιχο στην Ολλανδία ή στη Βρετανία. 

Πάντως, ενώ ανασυγκροτείται σε επίπεδο λειτουργίας και δαπανών ο γερμανικός όμιλος της DB, ως προς την ορθή εταιρική διακυβέρνηση φαίνεται πως ακόμα έχει αρκετό δρόμο. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, το νέο σκάνδαλο «ξεπλύματος» από διεθνείς τραπεζικούς παίκτες, όπως η Deutsche Bank, δείχνει ότι η τελευταία, παρά τις προσπάθειές της, αδυνατεί να αποτινάξει το «αμαρτωλό» παρελθόν της. Την τελευταία διετία, η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Κρίστιαν Σέβινγκ έδινε την εντύπωση ότι διασφάλισε τη γαλήνη στα διάφορα μέτωπα, έτσι ώστε να θέσει σε εφαρμογή ένα αναπόφευκτο και επίπονο πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων FinCen Files, η ηρεμία των τελευταίων ετών τερματίζεται απροσδόκητα. Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-2008 η DΒ κοσμούσε πλήθος αρνητικών πρωτοσέλιδων λόγω σκανδάλων. Απαρχή έγινε με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονταν και στη ρίζα του κακού της κρίσης. Τέτοιου είδους «τοξικά» στεγαστικά δάνεια αγοράστηκαν και από την Deutsche Bank, η οποία στη συνέχεια τα «συσκεύαζε» σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα μεταπωλούσε.

Οταν η αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων κατέρρευσε, όλα αυτά τα προϊόντα έχασαν αίφνης την αξία τους. Λίγα χρόνια αργότερα, η Deutsche Bank ήρθε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο πληρώνοντας πρόστιμο 7,2 δισ. δολαρίων από 14 δισ. δολάρια αρχικά. Το 2013, η Κομισιόν επέβαλε σε έξι διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες συνολικά πρόστιμα 1,7 δισ. ευρώ για χειραγώγηση των επιτοκίων Euribor και Libor, ενώ το υψηλότερο ύψους 725 εκατ. ευρώ αφορούσε την Deutsche Bank. Δύο χρόνια μετά, το 2015, αποκαλύφθηκε ότι η Deutsche Bank είχε «ξεπλύνει» τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια μέσω της αγοροπωλησίας μετοχών σε ρούβλια περίπου 10 δισ. δολάρια. Επειδή οι συναλλαγές έγιναν σε αμερικανικό νόμισμα, παρενέβησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές, επιβάλλοντάς της πρόστιμο 600 εκατ. δολαρίων. Οπως όλα δείχνουν, βάσει των FinCen files, οι τότε αποκαλύψεις ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Επιπλέον, η Deutsche Bank διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο και στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Danske Bank, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Υπήρξε ο κύριος εταίρος της τραπέζης, η οποία μέσω υποκαταστημάτων στην Εσθονία «ξέπλυνε» την περίοδο 2007-2015 περίπου 200 δισ. ευρώ. Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης επέρριψε ευθύνη στη γερμανική τράπεζα για «ελλιπή έλεγχο στους πελάτες της». Το τελευταίο διάστημα η Deutsche Bank επένδυσε περίπου 1 δισ. ευρώ στη βελτίωση των εσωτερικών ελέγχων και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της αντίστοιχης υπηρεσίας κατά 1.500 συνεργάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή