Αποζημιώσεις σε όσους έπληξε ο «Ιανός»

Αποζημιώσεις σε όσους έπληξε ο «Ιανός»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση εφάπαξ αποζημίωσης προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα «Ιανό» προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά νοικοκυριό και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί. Σύμφωνα με τις διατάξεις, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Ταυτόχρονα, προβλέπει την αναστολή πλειστηριασμών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που επλήγησαν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας του φαινομένου, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Στους εργαζομένους με αναστολή εργασίας καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, αναλογία δώρου Χριστουγέννων και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. 
Στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, την παράταση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς και φοροαπαλλαγές για τη διαφημιστική δαπάνη και την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. Ειδικότερα:

• ΕΝΦΙΑ. Τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς καμία επιβάρυνση. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται σήμερα στο Διαδίκτυο.

• ΦΠΑ. Παρατείνονται έως και τις 30 Απριλίου 2021 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (13%) για τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών και το τουριστικό πακέτο.

• Φοροαπαλλαγές. Η διαφημιστική δαπάνη εκπίπτει, υπό προϋποθέσεις, προσαυξημένη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Οπως ορίζεται στη σχετική διάταξη, η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα έτη 2020 και 2021 αφορά:

α) Την ανάρτηση σε χώρους που νόμιμα προορίζονται για υπαίθρια διαφήμιση, διαφημιστικά και χορηγικά μηνύματα ή επί πληρωμή δημοσιεύσεις ή

β) Την αγορά χρόνου ή χώρου, με σκοπό τη μετάδοση ή καταχώριση διά των ακολούθων μέσων ψυχαγωγίας: της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου, του Διαδικτύου, των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και των λοιπών ψηφιακών μέσων και εργαλείων εφόσον η μετάδοση ή η καταχώριση πραγματοποιήθηκε από επιχείρηση που έχει καταχωρισθεί στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και  των εφημερίδων.

• Καταργείται για ένα χρόνο και συγκεκριμένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή