Φειδωλή στήριξη στην εργασία από το Λονδίνο

Φειδωλή στήριξη στην εργασία από το Λονδίνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ταιριάζει σε μία μεγάλη αγοράστρια αγαθών από τη διεθνή αγορά, έτσι και τώρα η Βρετανία εισάγει ένα σχήμα προστασίας των θέσεων εργασίας, σαν αυτό που εφαρμόστηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η πρωτοβουλία, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, θα συνδράμει την οικονομία, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και να καλύψει αρκετές ανάγκες. Εντούτοις, ο ίδιος δεν κατορθώνει να στηρίξει τους ανειδίκευτους εργάτες ή όσους έχουν περιορισμένες δεξιότητες και των οποίων ο ρόλος ίσως εκλείψει διά παντός. Το νέο πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο, αποδεικνύεται λιγότερο γενναιόδωρο από το προηγούμενο της αναστολής εργασίας, το οποίο ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. 

Το τελευταίο προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα καλύπτει το 80% του μισθού έως και 2.500 λίρες τον μήνα. Εκείνο, που θα το διαδεχθεί, θα αφορά όσους απασχολούνται τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του παλαιού ωραρίου τους. Η κυβέρνηση θα καταβάλει το ένα τρίτο του μισθού για τις ώρες που χάνουν και δεν θα ξεπερνάει το ποσό αυτό τις σχεδόν 700 λίρες τον μήνα. Αυτό που ισχύει στο γερμανικό πρόγραμμα με την επωνυμία Kurzarbeit, είναι ότι οι εργοδότες επωμίζονται μέρος των δαπανών όταν το ωράριο μειώνεται. Ετσι και στη Βρετανία θα πληρώνουν τα δεδουλευμένα και θα καταβάλουν και το ένα τρίτο του μισθού για τις ώρες που δεν παρασχέθηκε υπηρεσία προς την εταιρεία. Το τίμημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο της αναστολής εργασίας, το οποίο εκτιμάται στις σχεδόν 50 δισ. λίρες. Επίσης, το νέο σχήμα στοχεύει να διασφαλίσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και όχι να διατηρήσει την απασχόληση όσων έχουν εγκλωβιστεί σε θέσεις χωρίς μέλλον.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών επισημαίνει ότι το σχέδιο Σουνάκ δεν θα αποτρέψει από το να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις θα περισωθούν. Και οι δύο έχουν δίκιο. Η ανεργία θα είχε εκτιναχθεί τους προσεχείς μήνες εάν δεν είχε κινητοποιηθεί ο Ρίσι Σουνάκ. 

Ωστόσο, κάποιες θέσεις θα πάψουν να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι έδωσε περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα δάνεια της πανδημίας και παρέτεινε τη διάρκεια ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ στους κλάδους τουρισμού και φιλοξενίας. Ορισμένες από τις προαναφερθείσες θέσεις εργασίας δεν θα επανέλθουν ποτέ. Λιγότερα καφέ θα χρειάζονται και λιγότεροι υπάλληλοι καταστημάτων, εάν ακόμα πιο πολλοί υπάλληλοι εργάζονται κατ’ οίκον σε μόνιμη βάση και κάνουν ακόμα περισσότερες αγορές στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή