Κίνδυνος «φούσκας» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Κίνδυνος «φούσκας» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και το Τορόντο και το Χονγκ Κονγκ, διατρέχουν τον κίνδυνο «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS, η οποία ανέλυσε τις τιμές ακινήτων σε 25 μεγαλουπόλεις διεθνώς. Παρά την ύφεση, κατά μέσον όρο ο ρυθμός αύξησης των προσαρμοσμένων βάσει πληθωρισμού τιμών κατοικιών σε αυτές τις πόλεις επιταχύνθηκε τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα – αυτόν τον ρυθμό οι αναλυτές της UBS δεν τον θεωρούν βιώσιμο. Επιπλέον, η πανδημία επιτείνει τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά στέγης. Ειδικότερα, η Ευρωζώνη ξεχωρίζει ως η αγορά κατοικιών με τη μεγαλύτερη υπερτίμηση.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται το Μόναχο και η Φρανκφούρτη, ενώ το Παρίσι και το Αμστερνταμ ακολουθούν κατά πόδας. Αντιστοίχως, η Ζυρίχη, το Τορόντο και το Χονγκ Κόνγκ εμφανίζουν επίσης έντονες ανομοιομορφίες. Σε αντίθεση με το 2019, η αγορά κατοικίας του Βανκούβερ βρίσκεται πλέον στο φάσμα με τις υπερτιμήσεις, μαζί με το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες και, σε μικρότερο βαθμό, τη Νέα Υόρκη. Η Βοστώνη, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι διατηρούν πιο ρεαλιστικές αξίες ακινήτων, όπως ισχύει και για τη Βαρσοβία. Το Σικάγο έχει υποτιμημένες αξίες ακινήτων και είναι η μοναδική μεγαλούπολη στο συγκεκριμένο σημείο του φάσματος. Σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές οι τιμές αυξήθηκαν άνω του 5%. Η αύξηση των τιμών στις πόλεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας – Ειρηνικού και της Β. και Ν. Αμερικής, με εξαίρεση το Σίδνεϊ, παρέμεινε σε χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό. Η Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ είναι οι μόνες πόλεις με πτώση των τιμών.  

Παρά την πανδημία, οι αγορές κατοικίας έδειξαν να είναι ανθεκτικές το  πρώτο εξάμηνο του 2020. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι. Πρώτον, οι τιμές των σπιτιών αποτελούν έναν αναχρονιστικό οικονομικό δείκτη και είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την οικονομική ύφεση, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Δεύτερον, η πλειονότητα των πιθανών αγοραστών κατοικίας δεν υπέστη άμεσες απώλειες εισοδήματος το πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι πιστωτικές διευκολύνσεις για τις εταιρείες και τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης επιδότησης της εργασίας μετρίασαν τα επακόλουθα της κρίσης. Τρίτον, οι κυβερνήσεις στήριξαν τους ιδιοκτήτες κατοικιών στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή