Νέο πακέτο στήριξης 1,5 τρισ. δολ. σχεδιάζει η κυβέρνηση Τραμπ

Νέο πακέτο στήριξης 1,5 τρισ. δολ. σχεδιάζει η κυβέρνηση Τραμπ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζεται το αδιέξοδο μεταξύ των δύο κομμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου για την περαιτέρω στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε χθες πρότασή της για δέσμη μέτρων άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε αυτές τις δαπάνες συμπεριλαμβάνονται και 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του χειμαζόμενου κλάδου των αερομεταφορών, που βρίσκεται σε διαδικασία δραματικής συρρίκνωσης μετά το καίριο πλήγμα της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους, τόνισε πως «αυτή η τελευταία πρόταση προβλέπει 20 δισεκατομμύρια για τις αεροπορικές εταιρείες και τους δίνει, έτσι, έξι μήνες παράταση ζωής». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο κλάδος χρειάζεται κατεπειγόντως στήριξη. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζήτησαν διευκρινίσεις ως προς το πόσο πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.

Εχει προηγηθεί η τελευταία προσπάθεια των Δημοκρατικών να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικανούς μέσω της πρότασης που υπέβαλε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, για δέσμη μέτρων ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον ότι η αρχική πρόταση των Δημοκρατικών προέβλεπε νέα δέσμη μέτρων ύψους τουλάχιστον 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «υπερβολικά πολλά» τα 2,2 δισεκατομμύρια που ζητούν οι Δημοκρατικοί και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν το πακέτο αρχίζει από 2 τρισεκατομμύρια, τότε είναι πραγματικό πρόβλημα». Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κογκρέσο. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου συμπίπτει, προπαντός, με τις μαζικές απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας που, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή τους, άρχισαν από χθες οι δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ: οι American Airlines και United Airlines, που έχουν ανακοινώσει ότι θα αναστείλουν τις συμβάσεις περισσότερων των 32.000 ατόμων, καθώς εκπνέει το πρόγραμμα στήριξής τους.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες έχουν, πάντως, εκφράσει την πρόθεση να καλέσουν πίσω τους υπαλλήλους τους αν τα δύο κόμματα του Κογκρέσου καταλήξουν σε συμφωνία για νέα δέσμη μέτρων που θα προβλέπει τη στήριξη του κλάδου τους με κεφάλαια ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύονται να προστατεύουν για ακόμη έξι μήνες τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.

Βάσει του σχεδίου τους, οι συμβάσεις που θα ανασταλούν ελλείψει νέας στήριξης αφορούν το 13% του συνολικού προσωπικού τους. Σημειωτέον ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι υπάλληλοι τόσο αυτών των δύο όσο και άλλων  αεροπορικών εταιρειών που έχουν υποστεί διαφόρων ειδών προσωρινά μέτρα προκειμένου να διευκολύνουν τους αερομεταφορείς να αντεπεξέλθουν στο καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος από την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή