«Τρύπα» 7,57 δισ. ευρώ στα έσοδα φέτος

«Τρύπα» 7,57 δισ. ευρώ στα έσοδα φέτος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υστέρηση ύψους 7,57 δισ. ευρώ θα καταγράψουν τα φορολογικά έσοδα το 2020 σε σχέση με τον στόχο, όπως αυτός αποτυπώνεται στην περυσινή εισηγητική έκθεση, γεγονός που οφείλεται αφενός στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου στην επίπτωση από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 4,6 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών). 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 13,943 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,719 δισ. ευρώ ή 16,3%, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η μείωση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1,357 εκατ. ευρώ όπου περιλαμβάνονται τα μειωμένα έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, από τη μείωση προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η υστέρηση ανέρχεται στο 1,209 δισ. ευρώ (μείωση προκαταβολή φόρου) και από τον φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών κατά 153 εκατ. ευρώ. Μειωμένα όμως είναι και τα έσοδα από τα τέλη κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι απώλειες ανέρχονται στο ποσό των 

103 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως 100% οδήγησε στη συρρίκνωση των εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ, οι αναστολές πληρωμών ΦΠΑ 512 εκατ. ευρώ, οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων 173 εκατ. ευρώ, ο συμψηφισμός ΦΠΑ με μελλοντικές υποχρεώσεις 154 εκατ., η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ 171 εκατ. και 77 εκατ. ευρώ η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να μειώσουν τα μισθώματα κατά 40%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή