Έτοιμος για χρήση ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ

Έτοιμος για χρήση ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση των έργων για την κατασκευή του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την Τουρκία στην Ιταλία -μέσω της Ελλάδας- ανακοίνωσε ο φορέας διαχείρισης του αγωγού.

Αυτό που απομένει μόνο, είναι το σημείο διασύνδεσης μεταξύ του ΤΑΡ και του ιταλικού δικτύου μεταφοράς Snam Rete Gas, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Έτσι, σταδιακά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του αγωγού. Ήδη μάλιστα, έχει εισαχθεί φυσικό αέριο κατά μήκος του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την νότια Ιταλία.

Ποιος είναι ο ΤΑΡ

Ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, o TAP παρέχει μια οικονομικά αποδοτική, απευθείας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 3.500 χλμ., ο οποίος εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως την Ευρώπη.

Βάσει εθνικών και διεθνών προτύπων ασφάλειας και λειτουργίας, ο TAP λειτουργεί ως Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) και Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς (ITO), παρέχοντας μεταφορική δυναμικότητα (capacity) σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ (shippers) με ασφαλή, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Η διαδρομή του ΤΑΡ

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ξεκινά από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου έχει συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολίας (TANAP). Διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, κατευθυνόμενος δυτικά προς την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Περνώντας από την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, ο αγωγός εξέρχεται στη στεριά στη νότια Ιταλία, όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή