Νέα επιθετική κίνηση κατά της Κίνας σχεδιάζει ο Τραμπ

Νέα επιθετική κίνηση κατά της Κίνας σχεδιάζει ο Τραμπ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το δημοσκοπικό προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν καλλιεργεί προσδοκίες για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει νέα επιθετική κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις σχετικές κινήσεις, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη δυνατότητα να προσθέσει τον κινεζικό όμιλο Ant στη «μαύρη λίστα». Στην περίπτωση αυτή θα αποκλείσει μία ακόμη μεγάλη κινεζική επιχείρηση από την αμερικανική αγορά. 

Πρωτοβουλία

Οπως αναφέρει το Reuters, η πρωτοβουλία ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που υπέβαλε σχετική πρόταση στον Λευκό Οίκο. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πότε θα καταλήξουν σε σχετική απόφαση οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση ως προσπάθεια των σκληροπυρηνικών στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ να αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς επενδυτές από τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αρχική δημόσια εγγραφή της Ant. Ο κινεζικός όμιλος προγραμματίζει την εισαγωγή του παράλληλα στην αγορά της Σαγκάης και στην αγορά του Χονγκ Κονγκ μέσα στον Οκτώβριο, προκειμένου να αποφύγει τυχόν αναταραχή στις αγορές μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου. Αναμένεται πως από τη διπλή εγγραφή θα αντλήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον αποτελούν και κίνηση προεκλογικού εντυπωσιασμού του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του τη σκληρή στάση προς την Κίνα.

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί εντός των ΗΠΑ δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών της Alipay του ομίλου Ant. Εκπρόσωπος του κινεζικού ομίλου εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση πως στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ ανησυχούν μήπως το Πεκίνο αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα Αμερικανών.

Προ διετίας η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων (CFIUS) απαγόρευσε στον όμιλο Ant να εξαγοράσει την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων Moneygram, επικαλούμενη ζήτημα εθνικής ασφαλείας. Από την πλευρά του ο Ant, που είναι θυγατρικός και μερικώς ελεγχόμενος από την κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, απέφυγε να σχολιάσει. Εχει, ωστόσο, τονίσει προσφάτως ότι μόνον το 5% των επιχειρήσεών του είναι εκτός Κίνας.

Προσθέτοντας στη «μαύρη λίστα» κινεζικές εταιρείες η Ουάσιγκτον τις αποκλείει από κάθε συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς απαγορεύει σε κάθε αμερικανική επιχείρηση να τις προμηθεύει εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας. 

Κάτι τέτοιο είναι όμως επιζήμιο για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως, για παράδειγμα, ο κολοσσός του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies, στον οποίο επέβαλε εμπάργκο τον Μάιο του 2019. 

Στην περίπτωση, όμως, εταιρειών πληρωμών, όπως ο όμιλος Ant, η κίνηση έχει περισσότερο συμβολική χροιά, καθώς δεν αποτρέπει τους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράσουν μερίδια στην εταιρεία και δεν καταφέρει ουσιαστικό πλήγμα στις δραστηριότητές της.

H κυβέρνηση Τραμπ έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει σκληρότερα μέτρα κατά της Κίνας, όπως, για παράδειγμα, να «παγώσει» κινεζικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια των ΗΠΑ. Πολλοί θεωρούν πως αυτό οφείλεται στη στάση τού μάλλον μετριοπαθούς υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο όμιλος Ant κατέχει δεσπόζουσα θέση στην κινεζική αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών, προσφέρει δάνεια, πληρωμές, ασφαλιστικά συμβόλαια και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Ανήκει κατά 33% στον όμιλο Alibaba και ελέγχεται από τον ιδρυτή του, Τζακ Μα. 

Η πλατφόρμα πληρωμών του, η Alipay,  χρησιμοποιείται κυρίως από Κινέζους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πλατφόρμα WeChat της Tencent. Και, βέβαια, οι λογαριασμοί μέσα από τους οποίους γίνονται οι πληρωμές είναι στο κινεζικό νόμισμα, το γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή