ΗΠΑ: Στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες ο ιός «τρέχει» και η οικονομία «σκοντάφτει»

ΗΠΑ: Στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες ο ιός «τρέχει» και η οικονομία «σκοντάφτει»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν την εμφάνιση του Covid-19 η οικονομία ήταν το ισχυρό χαρτί του Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρεώνεται βεβαίως την αναπόφευκτη ύφεση, αλλά μένει «μετεξεταστέος», όπως προκύπτει από τις έρευνες γνώμης, στη διαχείριση της πανδημίας, με τα λάθη και τις παραλείψεις του να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις προοπτικές ανάκαμψης. Στις πλέον κρίσιμες για την εκλογική μάχη πολιτείες (αυτές που του έδωσαν και τη νίκη το 2016) καταγράφεται σήμερα, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, έξαρση κρουσμάτων και αναιμική οικονομική ανάκαμψη. 

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters η εικόνα αυτή των αρνητικών εξελίξεων στο διπλό μέτωπο των επιδημιολογικών δεδομένων και της οικονομίας αφορά όχι μόνο τις λεγόμενες ζώνες της σκουριάς, που έως πρόσφατα στήριζαν Τραμπ, αλλά και τις δυτικές πολιτείες, που επίσης κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Τραμπ βλέποντας την πλάτη του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση αποφεύγοντας αυστηρότερους υγειονομικούς περιορισμούς και θέτοντας ως προτεραιότητα το να μείνει ανοιχτή οικονομία. Ωστόσο η τακτική αυτή δεν φαίνεται να απέδωσε. 

Δείκτης της Oxford Economics που παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας ανά πολιτεία αποκαλύπτει ότι η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί ή και υποχωρήσει σε επτά πολιτείες που δεν θεωρούνται προπύργια του ενός ή του άλλου κόμματος. Χωρίς ισχυρή παρουσία στις λεγόμενες swing states δεν μπορεί ο Τραμπ να κλείσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του. 

Επιπλεόν στοιχεία της Homebase, η οποία διαχειρίζεται προσωπικό για μικρές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, καταγράφουν μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που είναι ανοιχτές από τα μέσα Ιουλίου. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται σε πολιτείες όπως το Γουαϊόμινγκ και η Νότια Ντακότα, όπου ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα. Πτώση, αν και μικρότερη, έχουμε και σε Γουϊσκόνσιν, Μίσιγκαν, Οχάιο και Πενσιλβάνια (είναι όλες swing states). 

Οι αξιωματούχοι της Fed εκφράζουν ολοένα και εντονότερη ανησυχία για τη διάρκεια της ανάκαμψης, αφού μετά το δυναμικό rebound του τρίτου τριμήνου, συνολικά η οικονομία φαίνεται να κατεβάζει ταχύτητα. Φοβούνται επίσης το σενάριο της ανάκαμψης τύπου K, στο οποίο έχουμε άνισες επιδόσεις, με ορισμένους κλάδους της οικονομίας να καλύπτουν πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος και άλλους να μένουν στάσιμοι ή και να συνεχίζουν να βλέπουν τη δραστηριότητά τους να συρρικνώνεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή