Νέα επενδυτική τάση εν αναμονή της νίκης Μπάιντεν

Νέα επενδυτική τάση εν αναμονή της νίκης Μπάιντεν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων απέσυραν από τα μετοχικά επενδυτικά κεφάλαια οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Τοποθέτησαν παράλληλα 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, αλλά και 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη διάρκεια των ίδιων ημερών τοποθέτησαν σε ενυπόθηκους τίτλους το τρίτο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στα αρχεία για το εν λόγω είδος επένδυσης. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Bank of America, που αποδίδει τη στάση των επενδυτών στην προσδοκία για αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, με τον Τζον Μπάιντεν νικητή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

Σε ενημερωτικό σημείωμά της προς τους επενδυτές, η Bank of America αναφέρει πως «η πρόσφατη διάθεση για ανάληψη κινδύνου και η προσδοκία ανόδου αντικατοπτρίζει τον εθισμό στη ρευστότητα και τη νέα νοοτροπία «buy-the-rip», αντί της «buy-the-dip». Οπως τονίζει, πρόκειται για μια τάση που παραμερίζει τη μελλοντική στρατηγική». Πρόκειται για ευθεία αναφορά της αμερικανικής τράπεζας στο δημοσκοπικό προβάδισμα του Τζον Μπάιντεν και στις αυξανόμενες πιθανότητες για ξεκάθαρη επικράτηση των Δημοκρατικών στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Επικαλούμενοι δεδομένα από τις εταιρείες καταγραφής των χρηματοοικονομικών ροών, όπως η EPFR, οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν ότι 24 δισεκατομμύρια δολάρια αντλήθηκαν από τα μετοχικά κεφάλαια μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες. Επιπλέον 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης και υψηλής απόδοσης την εβδομάδα έως την Τετάρτη.

Οι επενδυτές έχουν αποσύρει 237 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αμοιβαία κεφάλαιά της, ανέφερε η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται σε μετρητά. Η BofA ανέφερε επίσης ότι οι επενδυτές άντλησαν 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια από τα funds που επενδύουν σε χρυσό. Οι εισροές σε χρεόγραφα που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Τελευταία, η προσδοκία για νίκη των Δημοκρατικών ως παράγοντας που καθορίζει τις αγορές εναλλάσσεται με την απογοήτευση από τις συνομιλίες για μια δεύτερη δέσμη μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Μεταβολές στο κλίμα μεταξύ επενδυτών επιφέρουν παράλληλα οι δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που φέρουν τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και προκαλούν ανησυχία για τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, αλλά και η ανησυχητική αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή