Alpha Bank: Πιο ισχυρός από την Lehman Brothers ο αρχικός αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης

Alpha Bank: Πιο ισχυρός από την Lehman Brothers ο αρχικός αντίκτυπος της πανδημικής κρίσης

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανατομία της οικονομικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού σκιαγραφεί η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης:

  1. Η απασχόληση και το οικονομικό κλίμα απώλεσαν σημαντικό μέρος της δυναμικής που παρουσίασαν μέχρι τον Φεβρουάριο 2020.
  2. Με εξαίρεση τον εισερχόμενο τουρισμό, η οικονομική δραστηριότητα –είτε σε όρους λιανικών πωλήσεων, είτε μεταποιητικής παραγωγής– επανήλθε σταδιακά στο μέσο επίπεδο της περασμένης τριετίας, χωρίς, όμως να επιστρέφει ακόμη στο επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020.
  3. Η οικοδομική δραστηριότητα επιταχύνεται, παρά την τρέχουσα οικονομική διαταραχή.
  4. Η άμεση οικονομική διαταραχή που προκάλεσε το πανδημικό φαινόμενο, είναι ισχυρότερη όσον αφορά στον αρχικό αντίκτυπο, συγκριτικά με την κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά φαίνεται –με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία- να διακρίνεται από υψηλότερη ταχύτητα προσαρμογής (κυρίως λόγω της δυνατότητας άσκησης δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής). Ωστόσο, η συγκριτική ανάλυση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας περιορίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου αμέσως μετά τα ανωτέρω σοκ και δεν δύναται να λάβει υπόψιν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις και τις παράπλευρες απώλειες, οι οποίες γνωρίζουμε ότι υπήρξαν στην προηγούμενη οικονομική κρίση, προσδίδοντάς της μονιμότερα χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που το χειμερινό πανδημικό κύμα οδηγήσει σε ισχυρά περιοριστικά μέτρα ξανά, ή σημειωθεί καθυστέρηση εμβολιασμού ενός κρίσιμου ποσοστού του πληθυσμού, είναι πολύ πιθανό, να παρατηρηθεί επιδείνωση, ή βραδύτερη προσαρμογή στους δείκτες οικονομικής συγκυρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή